Forum Penolong Pegawai Perubatan Sarawak
 
HomePortalGalleryFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Forum
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Klinik warga Emas
Sun Jun 14, 2009 4:19 am by PPP BorhanDalat

» BERITA BERGAMBAR DARI KK NANGA SEMAH, DARO
Sun Jun 14, 2009 4:01 am by PPP BorhanDalat

» Elaun RM 1500, 1000, 500- APA KATA PPP SARAWAK? LAYAK ATAU TIDAK?
Wed Jun 10, 2009 9:23 pm by musrgmude

» KLINIK INTEGRASI
Wed Jun 10, 2009 5:25 pm by wreig

» Salam lelenggau
Wed Jun 10, 2009 2:51 pm by deresa_mit

» KALAU ANDA JADI KETUA PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK????
Wed Jun 10, 2009 1:12 pm by deresa_mit

» MASA DEPAN PPP
Tue Jun 09, 2009 12:09 pm by Ndan6192

» SELAMAT HARI GAWAI DAYAK 2009
Sat May 30, 2009 12:49 pm by cloud

» All Maybank Account Holders / Semua Pemegang Akaun Maybank
Fri May 29, 2009 9:44 pm by onesu

Affiliates










 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search

Share | 
 

 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Thu Jul 24, 2008 6:26 pm

bounce Hai... kaban-kaban PPP yang hansome2..... mari mari mari kita berforum dan bebincang lagi....jangan malu malu....ini sekadar untuk mendengar dan melihat pendapat... U orang semua.... dan bukan untuk mengubah apa-apa... U org baca lah dan faham betul2 bounce bounce

Masa Menunggu 30 minit untuk seorang pesakit selepas pendaftaran...adakah ianya praktikal dan boleh dicapai di Klinik Kesihatan?

Dalam situasi yang seperti berikut:-

1) 10 orang pesakit dalam didaftarkan dalam satu2 masa... Daftar dlm PER PL 102,... Beri Resit RM1/cop resit,... bagi no. giliran,... dalam tulis masa pendaftarannya masing (tak kan sama masa pendaftarannya)..ini mungkin dilakukan oleh PPk OPD masing-masing... Kita pun panggil pt pertama....masuk OPD.... oh ha..oh ha,.. selesai. Panggil lagi pt ke-2... sama jugak oh ha..oh ha... keluar...Berapa lama pesakit 1 dan 2 menunggu?.... kurang 30 minit kan... Ok.. dan seterusnya pt ke-3...masuk... ambik history.. tanya itu..tanya ini... kita suspect kes Malaria/Denggi...dan kita terus membuat pemeriksaan fizikal...BP,.. Temp,..Lung,.. Head to Toe,..dan sebagai nya.... kemudian kita pula ambil sampel darah untuk BFMP...ada batuk kita ambil pulak SAFB....lagi pun 2 benda ni kita kena ambi... untuk dapat Target.... walaupun dia kes URTI biasa.... belum lagi kalau buat pemeriksaan lain seperti UJian Gula Darah,... NCD,...dan sebagainya. Kalau kita RUJUK Kes itu ke Hospital pulak..bagaimana... .berapa lama masa yang kita ambil untuk pesakit yang ke-3 ini?...... dan berapa lama pulak pesakit yang ke-4 menunggu di luar....?????.... jika ada kecemasan,.. bleeding dan perlu T/S.. Asthma Kes bagaiman?... tentu lah kita melihat kes itu dahulu... seperti yang kita buat di A/E...Fast Lane...G1.... da sudah pasti kes biasa OPD kita tinggalkan sekejap kan???..... Persoalannya... berapa lama masa yang diambil oleh pesakit ke-4 hingga ke-10 untuk di panggil dan berjumpa dengan kita????....TETAPI situasi ni tak tiap tia hari...mungkinlah.....

2) Secara Puratanya berapa lama masa yang harus kita ambil untuk seorang pesakitjika kita buat dengan teliti????.... bermula dari pengambilan History - Pemeriksaan fizikal... pengambilan sampel,..tuils menulis lagi.. dan sudah pastinya.. health education kita(individu) atau penerangan kepada ahli keluarga yang mengiring. dan temujanji seterusnya..(pesakit dewasa berapa lama?.... pesakit kanak2 berapa lama?

5) Apa yang dapat dilakukan dalam masa 5 minit untuk kes biasa....tanya... Apa Sakit.... dan terus beri ubat?, Bagaimana dengan target kita (BFMP/SAFB dan lain-lain.)..dimanakah kualiti perkhidmatan kita...????

Kalau pesakit datang seorang-seorang dalam masa berlainan... saya rasa masa ini boleh cita capai... sebab daftar saja terus panggil masuk...situasi ini berlaku dlm semua KK kita.. termasuk di KK saya di sini....

Tetapi kalau ada...2 PPP dalam satu klinik... mungkin boleh tercapai masa ini...adak kes kecemasan seorang tengok OPD seorng tengok kes tu lah... sebab ini dijadikan sebagai kualiti perkhidmatan kita...QAP dan satu komponen penting dalam ISO... kata pihak atasan.

Seorang pesakit 10 minit (A-Z ) dalam OPD sebelum pesakit seterusya... kita kejar masa ni...tapi mungkin kita abaikan KUALITI pemeriksaan kita......cth. Tanya apa sakit terus beri ubat

Diharap kita dapat mengemukakan pendapat dan pandangan masing-masing dan bukan nya mengata-nyata antara sama lain...sebab kit PPP yang Penyayang , Perihatin dan Bertanggungjawab dan apa yang kita bincangkan disini tiadak akan mengubah apa2.



bounce lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol!
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 33
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Thu Jul 24, 2008 10:02 pm

betul kata u tu. kalo pt datang sorang2 memang tak sampai 30 minit dia tunggu. tapi biasanya macam klinik saya patient pasti datang ramai sekali pada waktu pagi terutama hari isnin. patient pertama, kedua, ketiga malah mungkin keempat mungkin tidak tunggu lebih 30 minit tapi yang pasti patient ke lima dan seterusnya memang tunggu lebih 30 minit. itu kalo kita tak ada buat prosedure. kalau patient pertama luka macammana pulak kan. kita paksa buat T/S biasanya buat T/S paling cepat pun 10 ke 15 minit itu kalo ikut prosedur betul la. so patient yg seterusnya kenalah tunggu.

sebenarnya satu jalan penyelesaian paling mudah untuk mengatasi masalah waktu menunggu ni adalah MENAMBAHKAN BILANGAN STAF. kementerian pelajaran boleh buat malah sekarang ni bilangan guru terlalu banyak pulak. kenapa pula kementerian kita tak boleh nak tambah staf? kalu nak kata budget secara purata gaji guru lebih besar dari gaji medical personel. dan bilangan mereka lebih banyak? daripada kerajaan menunggu graduan keluar dr U kenapa tidak kerajaan sponsor DR seperti kita AMO. buat satu kolej untuk DR macam pengambilan kita AMO then pastikan mereka terikat dengan kontrak untuk kerja dengan kerajaan untuk suatu tempoh tertentu. sebab antara faktor penyumbang terbesar negara kita kekurangan DR adalah kerana kebanyakkan DR pergi private atau ke luar negara.

ceh lari pulak topik aku nih.. sori ya bro.. terlebih sudah..
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Fri Jul 25, 2008 11:05 am

hi bro...kat klinik saya slalu je kena serang oleh org kpg last minit dan mrk tak pandai sabar dan klinik cam hell da jdnya...susak kita nak capai targrt 30 minit sorg tp kita try our bestla.... tp i relaxla buat kejatu.. org marah kita make don't know je la....
Back to top Go down
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 33
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Fri Jul 25, 2008 11:18 am

patient d klinik aku lima minit pun enda alah ngantik.....udah berubat terima kasih pun nadai
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Fri Jul 25, 2008 12:44 pm

Very Happy tak jadi masalah sangat... dari segi masa.... kalau dapat capai memang bagus... itu yang kita semua harapkan...cuba lah tapi dalam pada masa yang sama... kita kena juga kira Kualiti Pemeriksaan kita...seperti yang saya katakan... tanya saja apa sakit dan terus ambil ubat tanpa pemeriksaan fizikal..5minit pun cukup.. target kita pula bagaimana...BFMP/SAFB/..dan lain pemeriksaaan / rujukan ....takkan tak ambil masa juga buat benda tu...tulis-tulis lagi... sekali dua tu mungkin melebihi satu atau ke 2 jam... bounce
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
wreig
VIP Forumer
avatar

Male
Number of posts : 1488
Age : 35
Location : SEMAH IN Da' HOUSE
Job/hobbies : Ngirup belama
Points : 96
Registration date : 2008-06-20

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Fri Jul 25, 2008 3:55 pm

sigi nda ulih 30 min utk siko jang Lainlah d kk aku sehari kadang4,5 iko aja datai

_________________
"....MaNAnG MoDeN NgemBuan SakAnG SerIBu, ManAnG MoDen PenGubat Ati RinDUUuu..''
".........RINDU NGAI BADU....MBARKAMAT............"
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 33
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Mon Jul 28, 2008 10:36 am

ungal masa...masa juga tapi hati dresa sapa ka jaga...dalah tercaguk2 di klinik...berilah tanda penghargaan mimit...

enti dresa jai...tutup klinik dini ka berubat...

sapa susah????... affraid affraid lol! lol!
Back to top Go down
View user profile
Ewatt_Bedilang Besi
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 644
Age : 34
Location : Orang Pulau
Job/hobbies : Nyabung
Humor : No Pain No Gain
Points : 4
Registration date : 2008-06-23

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Mon Jul 28, 2008 1:23 pm

30 minit sigi nda cukup unggal.Uji kitai minta 'up' mimit ngagai 45 min.

Bagi aku kerja baka selama meh kitai. Pandai2 meh ngaga masa nyak legi.Nti pt maioh bakani ka ngaga masa menungu kurang 30min.Ujung2 kerja segaut nadai kualiti agik.
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Mon Jul 28, 2008 8:08 pm

bounce amai ko dek Unggal Watt... aku besetuju.....antara Kualiti masa dengan Kualiti Perkhidmatan/Pemeriksaan....yang mana harus di utamakan dalam kerja kita PPP... atau berita dan khabar seperti.. .ini yang kita nak dengar dari pelangan kita...... untuk semua Klinik Kesihatan di Sarawak..... yang lebih penting lagi bagi Profession semua... kita Penolong Pegawai Perubatan (AMO)




lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol!

ini sebenarnya untuk kita semua Penolong Pegawai Perubatan Sarawak....... bounce bounce bounce bounce bounce
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 33
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Tue Jul 29, 2008 9:32 am

lawa amat dik u dipuji orang........
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Tue Jul 29, 2008 7:19 pm

Very Happy enda nya lawa deh kaban.... semua tu menggambarkan semua kitai PPP di Sarawak..... semua kitai sama baka tu magang.... tang maioh agi orang (pelanggan) semina ka ngiga...keburukan ba perkhidmatan kitai PPP.... ngarap ke ulih nyadi ke perangsang ngagai semua kitai PPP........
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Rie@HeartBreak7
Moderator
avatar

Male
Number of posts : 1482
Age : 33
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Fri Aug 01, 2008 5:07 pm

tu la, seperti yg i kata, sistem Emasa ni x sesuai diimplimen kat peringkat klinik2 ulu / jauh.
pt mana ada byk kat kk jenis ni. pt i lebih 5 minit pun dah selesai.
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 33
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Thu Aug 07, 2008 4:37 pm

aku ukai lima minti 2-3 minit siko dah BEgo...jaku melayu SRWK...
Back to top Go down
View user profile
wreig
VIP Forumer
avatar

Male
Number of posts : 1488
Age : 35
Location : SEMAH IN Da' HOUSE
Job/hobbies : Ngirup belama
Points : 96
Registration date : 2008-06-20

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Thu Aug 07, 2008 4:46 pm

Amat nya PARRRR,,pama ndar ga ipar d Singgai di puji orang,,,, nda ga malu bakaban ngau ia..Tahniah PARRRR

_________________
"....MaNAnG MoDeN NgemBuan SakAnG SerIBu, ManAnG MoDen PenGubat Ati RinDUUuu..''
".........RINDU NGAI BADU....MBARKAMAT............"
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Fri Aug 08, 2008 7:52 pm

bounce terima kasih...Parrr.......... semua tu mewakili kitai PPP Sarawak.... semua kitai baka tu magang,,, bounce

_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 33
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Sat Aug 09, 2008 12:25 am

aku dah cuba bak klinik aku. mun tengok patient ikut procedure yg lengkap paling cepat pun adalah 15 minit untuk kes yg simple macam urti. tu kalo buat ikut sop lah.. amik hx, check vital sign, physical examination, tulis2 agik then nak berbual ngan patient gik.. bg advice dan prescribe ubat.. paling cepat 15 minit.. so maksudnya disini dalam 30minit kita cuma dapat tengok 2 patient...

ok andai kata klinik baru buka pukul 8 am.. biasanya patient datang dalam jumlah yg banyak sekali paling kurang pun 10 org sekali datang serentak..
patient pertama tak perlu tunggu sebab kita terus panggil masuk kemudian patient ke 2 kita panggil 15 minit selepas itu so disini 2 patient kita tengok dalam 30 minit maksudnya patient ketiga dan seterusnya memang terpaksa tunggu lebih 30minit...

mun kita buat kerja shortcut memang cepat la kan.. sorang patient 5 minit.. dah bg ubat.. tapi ada kualiti ke?
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 33
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Sat Aug 09, 2008 12:41 am

saya tak tau la pendapat rakan2 semua tapi pada saya kementerian kita cuma membuang duit berjuta juta semata nak membuat sistem emasa ni.. dr apa yg saya fahami tentang emasa ni, ia bukanlah satu jalan penyelesaian kepada masalah waktu menunggu yg lama tetapi sistem emasa ni cuma bertindak sebagai satu sistem pemantauan sahaja..
ia tidak memberi sebarang penyelesaian kepada masalah malah lebih menambah masalah aja..
sistem online tu saja menelan belanja berjuta untuk dibuat, diupdate dan diselengarakan.. tak termasuk lagi perbelanjaan yg harus dikeluarkan oleh klinik atau hospital yg tidak mempunyai talian internet yg terpaksa memasang talian internet semata2 untuk key in emasa ni.. bagaimana pula belanja minyak bg kenderaan SG yg digunakan oleh PPP untuk pergi ke PKB/PKD untuk key in emasa ni di PKB/PKD masing2. malah ada sesetengah klinik yg terpaksa membayar sewa kepada pusat sumber tempatan yg mempunyai USP untuk memggunakan talian internet.. ada juga dikalangan PPP kita yg sanggup berkorban menggunakan talian internet dirumah sendiri untuk key in emasa ni..
saya rasa daripada kementerian kita gunakan duit yg berjuta tu untuk sistem emasa ni bagus lagi jika duit tu digunaka untuk menambah bilangan sumber manusia.., menambah baik fasiliti dan kemudahan klinik, menambah peralatan dan sebagainya..
saya rasa org yg bertanggungjawab dalam mengimplimentasikan emasa ni tidak menjalakna kajian secara menyeluruh terhadap permasalahan tersebut.. apa yg dia orang fokuskan cuma aduan dr org ramai tentang waktu menunggu yg lama...
masalahnya orang yg bijak pandai ni boleh jd bodoh juga kan..
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Sat Aug 09, 2008 12:27 pm

bounce buat masa ni....saya tak tentu kisah tentang e-masa ni..... lantaklah... mereka nak pantau bagai mana...kita buat keja tak buat keja... yang penting bagi saya ialah kepuasan hati pelanggan,.... kualiti perkhidmatan yang diberikan......pelanggan kita mana lah dia tahu sangat e-masa nih... dia datang ke klinik....nak merujuk masalah kesihatan nya kepada kita...kes baru ke....follow-up ke....jadi kita kena lah periksa secara teliti....kalau mereka tak sakit....mereka tidak akan pergi ke klinik.......hanya sekadar mendapat PCM sahaja... banyak lagi keja mereka di rumah/kampung....maka pelanggan kita tak tahu tentang E-masa ini...sebab itu kadang2 datang selpas OH....mereka nak kita periksa/rawat mereka...kerana masalah itu berat bagi mereka.................
Jangan abaikan kualiti pemeriksaan yang di ajar kepada kita dulu....kalau tidak kita akan "miss Diagnosis" nanti.....ini yang pelanggan kita nak....bukan sekadar rawatan ubat-ubatan....ambil masa kita berbual dgn pelanggan..layanan mereka dgn baik...ini lah dikatakan "psikologi healing".........bagi sesetengah pelanggan ini sudah mencukupi........Berapa masa yang diambil untuk seorang??????................. kalau kes minor trauma macam mana??????......... berapa masa yang diambil............ kalau seorang PPP.... bagaimana??????................biar kita ambil masa.....tapi yang penting pelanggan puas hati....tak sia-sia mereka datang untuk mendapatkan rawatan...baik yang tua, muda, remaja... atau kanak-kanak...

bounce bounce

_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
wreig
VIP Forumer
avatar

Male
Number of posts : 1488
Age : 35
Location : SEMAH IN Da' HOUSE
Job/hobbies : Ngirup belama
Points : 96
Registration date : 2008-06-20

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Mon Aug 11, 2008 5:16 pm

betul amat penemu d nya Parrrrrrrr

_________________
"....MaNAnG MoDeN NgemBuan SakAnG SerIBu, ManAnG MoDen PenGubat Ati RinDUUuu..''
".........RINDU NGAI BADU....MBARKAMAT............"
Back to top Go down
View user profile
Ewatt_Bedilang Besi
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 644
Age : 34
Location : Orang Pulau
Job/hobbies : Nyabung
Humor : No Pain No Gain
Points : 4
Registration date : 2008-06-23

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Mon Aug 11, 2008 5:43 pm

Aku dito nadai nitih ke nyak unggal.Nti aku udah ka, sampai ke ujung buk sida dicheck aku meh.tapi nti aku udah buruk, nda ibuh 30 minit, 5 minit cukup ba aku................ha............ha...............
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Mon Aug 11, 2008 10:06 pm

bounce buruk tau buruk...tang anang kelaluuuuuuuuuuu...............

_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 33
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Thu Sep 25, 2008 4:06 pm

next
Back to top Go down
View user profile
Ryan
Beginner Forumer
avatar

Male
Number of posts : 209
Age : 36
Location : KK Trusan Lawas
Points : 0
Registration date : 2008-05-15

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Thu Sep 25, 2008 4:07 pm

Hahaha.. Next3!
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Fri Sep 26, 2008 10:51 am

bounce nama itau ke d "next" ko seduai nya?????

_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
aubreysherrod
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 911
Age : 34
Location : Lubok Antu, Sarawak
Job/hobbies : Minum ejok/beer/langkau
Points : 316
Registration date : 2009-02-10

PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   Fri Feb 27, 2009 12:49 pm

What a Face What a Face
Back to top Go down
View user profile http://genghaus.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: 30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?   

Back to top Go down
 
30minit seorang pesakit...adakah praktikal/Boleh dicapai di KK?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Adakah perintah Sunat dalam Alquran..?
» @aajawas25 VS @emban : BOLEH Berhubungan badan dgn budak TANPA NIKAH
» adakah bid'ah hasanah?
» Karena Puasa, Seorang Pendeta Amerika Masuk Islam
» adakah dosa jariyah?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Sarawak Assistant Medical Officer Forum :: Forum Perbincangan :: Sembang-Sembang-
Jump to: