Forum Penolong Pegawai Perubatan Sarawak
 
HomePortalGalleryFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Forum
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Klinik warga Emas
Sun Jun 14, 2009 4:19 am by PPP BorhanDalat

» BERITA BERGAMBAR DARI KK NANGA SEMAH, DARO
Sun Jun 14, 2009 4:01 am by PPP BorhanDalat

» Elaun RM 1500, 1000, 500- APA KATA PPP SARAWAK? LAYAK ATAU TIDAK?
Wed Jun 10, 2009 9:23 pm by musrgmude

» KLINIK INTEGRASI
Wed Jun 10, 2009 5:25 pm by wreig

» Salam lelenggau
Wed Jun 10, 2009 2:51 pm by deresa_mit

» KALAU ANDA JADI KETUA PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK????
Wed Jun 10, 2009 1:12 pm by deresa_mit

» MASA DEPAN PPP
Tue Jun 09, 2009 12:09 pm by Ndan6192

» SELAMAT HARI GAWAI DAYAK 2009
Sat May 30, 2009 12:49 pm by cloud

» All Maybank Account Holders / Semua Pemegang Akaun Maybank
Fri May 29, 2009 9:44 pm by onesu

Affiliates










 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search

Share | 
 

 Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
Anak Apai

avatar

Male
Number of posts : 22
Age : 37
Points : 0
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Thu Jul 24, 2008 10:44 am

Hahaha, penyayang, profesional dan kerja berpasukan...

Dari pengalaman saya, kebanyakan PPP bekerja ikut perasaan, ikut mood dan muka masam mencuka terutama bila melayan pesakit.

Tapi di mana keprofesionalan tu, betul kita tak takut orang komplen, tapi ketahui lah, semua komplen tu tak kira kita betul atau salah, komplen tu akan kekal dalam rekod sepanjang perkhidmatan.

Sebab tu masa interview dulu, interviewer tanya kenapa pilih profesyen ini?

Saya percaya ramai yg jawab kerana MINAT DAN INGIN BERBAKTI KPD MASYARAKAT.
Tapi bila dah dapat kerja, semua reason tu hilang.

Jangan anggap orang faham dengan kemahuan kamu, tapi sejauh mana kamu faham kehendak pesakit. Kehendak pesakit tu kita sesuaikan lah dengan kemampuan kita berdasarkan SOP. Itu baru profesional.

Perlu diingat, jawatan kita wujud sebab adanya masyarakat memerlukan, tak kira emergency atau bukan.

p/s geng2, sik perlu pecah palak mikir. Tok forum, u ngan pendapat u, i ngan pendapat i. Nok bagus ya u ambi, nok sik bagus enkah ketepi. Kata
Hj Jawi, tutor kanan dolok, semua org ada 1001 alasan, dan semua alasan ya betul.
Back to top Go down
View user profile
Rie@HeartBreak7
Moderator
avatar

Male
Number of posts : 1482
Age : 33
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Thu Jul 24, 2008 1:55 pm

"berus ngau berus dawai"
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 32
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Thu Jul 24, 2008 1:57 pm

MA nyak ukai Ma missali...
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 32
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Thu Jul 24, 2008 10:56 pm

ISSHH masih tak paham2 juga bro sorang nih! kan dah saya katakan kita boleh ikut kehendak pesakit tapi kita kena lah bijak menilai, memahami kehendak mereka supaya kita tahu samaada kehendak mereka tu boleh kita laksanakan atau tidak. takkan u nak membabi buta je IKUTTTT je apa yang pesakit suruh. di suruh makan taik pun nak juga ke? seperti yang saya katakan pesakit datang tengah malam ke, emergency ke tak emergency ke tu tak jd hal. senang kira. yang masalahnya adalah bila kehendak mereka tu melampaui bidang kuasa kita atau undang2.itu aja. macam yang u sendiri cakap " kena sesuaikan kehendak pesakit dengan kemampuan kita berdasarkan sop" so bila kehendak pesakit tu melampaui kemampuan kita berdasarkan sop secara automatik tentulah kita tak ikut kehendak pesakit kannn...
pasal komplen tu pula ia TIDAK AKAN masuk buku perkhidmatan tanpa sebarang siasatan terlebih dahulu. so bila kita dipihak benar apa yang nak ditakut. sebab melalui siasatan org akan tahu kita tak bersalah dan komplen tu akan hangus je.
sebenarnya masa saya apply jd PPP ni dulu saya tak tau pun apa ke jadah jawatan MA nih. mula2 saya ingat macam atenden je. maklumlah bila pergi ke A/E kuching saya tengok org yg berseragam baju putih seluar hitam ni buat bermacam benda dan tak nampak macam profesional pun. masa interview pulak saya tembak je jawab yang PPP ni rawat orang sakit.. dan bila ditanya kenapa apply jawatan PPP saya cakap je kerana minat walaupun saya tak tau apa benda PPP masa tu. sori ye geng2 semua bukan gua nak burukkan jawatan kita, gua pun PPP tapi gua cuma cakap apa yang gua lihat masa dulu tu.
orang takkan memahami kita kalau kita tidak buat dia orang faham. itu kerja kita untuk beri advice, health talk dan teguran supaya akhirnya dia orang faham. buatlah cara baik dan lembut.
memang jawatan kita wujud kerana masyarakat memerlukan tak kira emergency atau tidak TETAPI ONCALL diwujudkan khas untuk emergency, A/E diwujudkan khas untuk emergency malah kementerian kita sedaya upaya mencari jalan mencari penyelesaian supaya org ramai tidak pergi ke A/E untuk kes bukan emergency. malah sanggup memanjangkan waktu operasi OPD dan membuka OPD pada hari kelepasan. sekarang pula nama A/E ditukar ke Jabatan Kecemasan Dan Trauma. ini semua dilakukan supaya org ramai FAHAM bahawa A/E dikhaskan untuk kes kecemasan sahaja. dan kita juga memainkan peranan dengan memberi nasihat kepada pesakit agar dia org faham.
gua bukan mau u terima pendapat gua bro. gua cuma mau u faham je. itu je. takut nanti ajaran sesat pula.
tapi apapun gua tak kisah.. ala macam yg u cakap " u ngan pendapat u, I ngan pendapat i" so itu je la.
p/s hj jawi dah pencen. kata2 dia tak laku lagi. heheheh.. hj jawi hmmm ingat juga u orang ngan dia ye. apapun kita doakan dia sihat walafiat walau dimana dia berada. amin.. bagus nar org tua ya ko.
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Fri Jul 25, 2008 10:29 am

alkisah dipendek kan celita....

1). on-call tetap on-call - emergency / tak emergency.
2). Tadbir/urus/laksana/tanggungjawab - KK MANAGEMENT MANUAL
3). Rawat/kendali kes/rujuk/follow-up -(pesakit) - STANDARD OPERATING PROCEDURE(SOP)
4). Luar Bidang Kuasa - JANGAN IKUT.- kalau kehendak mereka selain dan mendapatkan rawatan (tak ada dalam KK Management /SOP) cthnya.. bercanggah dgn Undang2 / bidang kuasa kita..


Dalam KK Management /SOP - tidak ada satu tajuk/rujukan pun untuk kita melampaui Undang2. apa yang dibangkit disini ialah bukannya soal cara kita melayan pesakit... tetapi... situasi kita sebagai PPP dalam keadaan tersepit dengan kehendak pesakit yang melampaui batas undang2 atau bidang tugas kita...

cthnya.1).. Adakah kita layak membuat Pengesahan Status Kesihatan seseorang itu bagi membolehkannya memiliki Lesen Senjata Api????...

Cth 2- Adakah kita PPP layak mengistiharkan kesihatan seseorang terutamanya Remaja yang akan mengikut Program Latihan Khidmat Negara (PLKN)???...."Health Declaration"- LAYAK / LAYAK BERSYARAT / TIDAK LAYAK?????.....

cth 3. Adakah kita layak mengistiharkan status kesihatan seorang pesara Polis yang ambil akan semula untuk Jawatan Kontrak???

Semua ini memerlukan pemeriksaan lanjut...Maklmal, X-ray, Ujian Dadah, Visual Akuiti. UFEME..HIV?AID/STD... macam mana kita nak buat di KK keciiii... kita ni..

Ini yang dikataka melampaui batasan dan bidang kuasa kita... bukannya masalah cara layanan....Kes macam ini berlaku dimana KK pun..termasuk KK saya....kita tidak berkelayakkan...dan beritahu mereka dengan sebaik-baiknya...

Cara layanan kita???.... itu... tanya lah diri sendiri..... masing2 ada akal sendirl... untuk berfikir...
bounce bounce
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Anak Apai

avatar

Male
Number of posts : 22
Age : 37
Points : 0
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Fri Jul 25, 2008 10:54 am

Hahaha, saudara Ghost Rider dah marah betul, sampai main isu makan taik.

Inilah sikap kebanyakan PPP, selalu ikut perasaan. Sebab tu selalu terjadi nya masyarakat buat komplen.
U masih tak percaya yg komplen tu walaupun u tak salah masih kekal dlam rekod, wlau pun mungkin bukan rekod peribadi tapi rekod jabatan / atau pun dikementerian, kerana sebarang aduan yg diterima harus dirujuk ke peringkat atasan, disiasat, dan mungkin secara teknikal u tak salah, TAPI, kalau tak ada angin masakan pokok bergoyang, u mungkin salah secara public relation, dan yg penting tanggapan public terhadap u.
Kalau tak percaya, mungkin satu hari nanti akan menimpa u sendiri.

Saya tak ajar ajaran sesat, saya menulis berdasarkan pengalaman saya.

Saya tak tulis yg u mesti memenuhi semua permintaan pesakit walaupun makan taik, yg saya tulis adalah kita melayan kehendak pesakit berdasarkan kemampuan / SOP, dan ketidak mampuan u itu u jelaskan berdasarkan protokol PPP sebenar.

Kalau saudara nak tahu, Jabatan Kecemasan pun tidak boleh menghalang pesakit mendapat kan rawtan di unit itu walaupun bukan kes kecemasan. Pihak A&E hanya layak menasihatkan pesakit agar lain kali mendapatkan rawtan di klinik / PK / GP jika bukan kecemasan, ITU PUN SELEPAS DIBERI RAWATAN DI A&E.
Lain kali kalau pesakit yg sama datang kembali dgn kes bukan kecemasan, proses yg sama akan berulang tanpa pesakit diarahkan balik tanpa rawtan.

SALAM...
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Fri Jul 25, 2008 11:37 am

nang bena apa dpadah uchu beliau td... kita bertugas berdasarkan undang2 dlm sop/kk mng book kita. Facing pt with our morallity....
Back to top Go down
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 32
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Fri Jul 25, 2008 7:08 pm

ihh apa la ko ni.. tak paham2. ello bos marah2 tak main la. kalo takat forum cam ni takkan nak marah.. gua belum gila agi la.. taik2 tu perumpamaan aja lah. jangan salah paham pulak.. takkan tak pernah dengar perumpamaan tu kot.

u ni dah tukar pandangan la pulak sekarang nih ya.. mula2 u cakap customer always right dan u nak ikut semua kehendak pesakit sekarang u cakap tak perlu ikut semua kehendak pesakit dan buat ikut sop. mana yang betul ni? hipokrit?
itulah yang saya maksudkan selama ini. kita tak perlu ikut semua kehendak pesakit tapi kita cuma buat apa yang kita mampu buat berdasarkan diskripsi tugas kita dan sop kita.. itu aja..

ya saya tahu A/E tak boleh nak menghalang org datang berubat.. memang tak boleh.. kalo boleh dah lama saya suruh pesakit yg bukan kes kecemasan pulang saja tanpa beri rawatan dulu. tapi kita tak boleh buat macam tu kan.. haa... sebab itu la kementerian kita buat bermacam2 cara untuk mengurangkan jumlah pesakit yang bukan kecemasan datang ke A/E. supaya A/E dapat menumpukan lebih kepada kes kecemasan. sebab sebenar A/E dibuat. antara jalan yg kementerian kita buat adalah buka klinik pada pukul 5-9 mlm dan buka klinik pada hujung minggu....
dan peranan kita pula memberi nasihat kepada pesakit tentang hal sedemikian
maksud saya tentang komplen pula adalah.. orang/ masyarakat takkan komplen kita kalau kita tak buat salah kan.. awak cakap u tahu berdasarkan pengalaman awak kan! so sebelum ni awak dah kena komplen la? u ni macam minta saya kena komplen je??
dah la. terpulang dengan awak. gua tak kisah sangat... suka hati u la sia. saya tau awak tak mahu beralah.. ok la saya je kalah.. awak la betul.. lepas ni kita semua ikut je kesemua kehendak pesakit..
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Fri Jul 25, 2008 8:15 pm

Very Happy alaaa... ni bukan nya soal perasaan atau cara layanan kita..... tapi soal bidang kuasa kita PPP......
dalam mana mana jabatan pun.... tak boleh dilakukan kalau di luar bidang kuasa dan kemampuan.....
simple je.... habis celitaa...............
Very Happy Very Happy lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol!
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 32
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Fri Jul 25, 2008 8:52 pm

ikut kata jamain@uchu beliau kan bagus..
Back to top Go down
View user profile
Anak Apai

avatar

Male
Number of posts : 22
Age : 37
Points : 0
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Sat Jul 26, 2008 2:44 pm

Hahaha, saudara Ghost Rider yg tak memahami kenyataan saya sedari awal.

"Customer always right" memang betul. Apa yg diberitahu, dikendaki oleh pesakit adlah betul walaupun mereka mungkin salah, dan u tidak boleh menafikan hak mereka untuk menuntut itu ini.

Tanggungjawab u adalah menunaikan sebaik mungkin permintaan mereka berpandukan SOP atau MPK.

Hipokrit atau tidak, itu hanya pandangan u sahaja.

Cuba u cakap ungkapan 'makan taik' depan bos u, depan patient, tengok reaksi mereka, adakah mereka terus berjabat tangan dengan u.

Lu pikir la sendiri.
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 32
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Sat Jul 26, 2008 10:27 pm

sori la bro u dah lambat la. gua dah sebut dah benda camtu.. saya cakap takde tapis2 walaupun depan pesakit ke, depan bos ke. selama ni org tak kisah pun sebab dia orang tahu itu sekadar perumpamaan je..
macam yang u cakap dan macam yang saya cakap.. u ngan pendapat u, i ngan pendapat i..

memang betul apa yang u cakap pasal tanggungjawab kita untuk menunaikan permintaan mereka sebaik mungkin berdasarkan sop (sebab itu lah benda yang saya cuba bagitau kat awak awal2 lagi). tapi customer is not always right. bagi mereka semua pun betul tapi bagi kita tak semua betul .haaa kita tapis la.. disitulah peranan kita. kita amik yg betul dan buang yang salah.. apa yang boleh kita buat kita buat. apa yang kita tak boleh buat jangan la kita terhegeh-hegeh nak buat..
pesakit ni memang macam2 kehendak mereka.. mereka tidak tahu apa limitation kita.. kadang2 tu benda yang melampaui undang2 pun dia orang suruh kita buat.. so disini kita sudah tahu yang kehendak mereka salah takkan kita nak ikut.. jadi kita terangkanlah ngan mereka kenapa kita tidak boleh ikut kehendak mereka..
kita mestilah berkomunikasi dengan pesakit kita.. bagitau mereka apa yang betul dan apa yang salah.. apa yang boleh dan apa yang tidak boleh.. kita punya mulut untuk berbicara dan kita punya minda untuk berpikir.. ini juga salah satu peranan kita iaitu memberi pendidikan kesihatan, nasihat dan teguran di samping bertindak sebagai memberi kaunselling.
kita mesti berkomunikasi secara dua hala bukan sehala sahaja..bila pesakit kita minta sesuatu kita cubalah tolong tapi dengan syarat apa yang dipinta tu boleh kita buat atau ada termaktub dalam diskripsi tugas kita. kalau apa yang dipinta tu kita tak boleh buat so kita terangkanlah dengan mereka kenapa kita tak boleh ikut kehendak mereka..

saya bukan tak setuju dengan ungkapan customer always right tu.. tapi saya cuma tak setuju kalau itu digunakan dalam tugas kita.. kalau kita buka bisnes bolehla... tapi bidang kita adalah penjagaan kesihatan.. kita yang bertanggungjawab dengan pesakit kita..kita buat untuk mereka apa yang kita fikirkan terbaik untuk mereka dan dapat memberi kepuasan kepada mereka selagi ianya jelas termaktub dalam diskripsi tugas kita, bidang kuasa tugas kita dan undang2..

wokeyla wokeyla.. macam yang saya cakapkan sebelum ni.. u je betul gua aje la yang salah.. u teruskan dengan cara u. gua teruskan dengan cara gua.. asalkan kita dapat memberi servis yang cemerlang, gemilang dan terbilang kepada masyarakat. kita buat saja yang terbaik semoga kita dapat menaikkan profession kita ni.
u janganla terasa pula ye.. kita ni berforum dan berdebat saja.. jangan pulak simpan dalam hati..gua kadang2 tersenyum sendiri baca u punya post.. macam marah je.. tapi harap u tak marahla ok..
u marah tak??? hheheeh... gurau je..
macam yang saya cakapkan topik ni dah jauh dah kita bawa.. dah boring dah aku nih.. cari la topik lain gik.. takpe kelak aku jd pembangkang ko jd pencadang.. tak pun ko jd pembangkang aku jd pencadang.. ok apa kata aku buka topik ni.. " Kepentingan VHT" sejauh mana VHT benar benar memberi kesan kepada penjagaan kesihatan di luar bandar.." huraikan dahulu ye.. kelak gua tambah..
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Sun Jul 27, 2008 11:47 am

Very Happy alaaaa..... u ulang..haa.... cukup ma....... hayiaaa.... wa.. sudah pinat...laa...mali mninun lolok.....kasi basah sikit tekak.... sudah kiring hoo... jom.... bounce bounce
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Ewatt_Bedilang Besi
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 644
Age : 34
Location : Orang Pulau
Job/hobbies : Nyabung
Humor : No Pain No Gain
Points : 4
Registration date : 2008-06-23

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Sun Jul 27, 2008 3:37 pm

Nti kitak kering rekong magang, tutup aja gak topik tok.Berandau pasal topik lain gak.Tu nyau nadai mantai ke idea manah peda aku, sama2 ngering ke penemu diri mpu.
Back to top Go down
View user profile
Roslan
Admin
avatar

Male
Number of posts : 190
Age : 36
Location : KK Beluru Miri
Job/hobbies : Penolong Pegawai Perubatan U29
Humor : I Love Mr. Bean And Cartoons
Points : 15
Registration date : 2008-02-19

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Sun Jul 27, 2008 6:54 pm

Layan jak pt ya..mun nya mintak nok lebih2,padah jak x blh.aku pernah kelaie dgn pt,just skt palak jak.nya dtg dgn kaban keluarga nya 5 org trmasuk lakinya.dah la mabuk lakinya,alu terus madah aku tok orang baru..mesti ikut apa yg dipadah nya.lepas ya mintak nama dgn no ic aku..nya madah mok komplen dgn YB.Dengan slumber jak aku tulis dlm kertas bg dgn nya.lepas ya mok report polis madah aku x ngecheck bini nya bagus2.aku madah dgn nya,setakat pening palak,mmg check BP jak.tp org tua ya x puas hati siap hentak2 meja gik ya.then aku madah dgn nya aku keja ikut protokol.dgn slumber jak pt ya madah,"apa mok ikut protokol keja kitak org,yg penting aku maok kau periksa bini aku betul2..kau x tauk ka yg aku tok menantu tuai rumah?".aku layan jak pt ya mcm biasa.aku biar jak lakinya yg mabuk ya.lps ya bala cdak dgn pt mintak ubat,tapi aku buat x dgr.lps aku discaj pt ya,tiba2 slh seorg dr ahli keluarga pt "kau tauk aku kerja apa?"lps 2 hari kejadian aku dpt tauk yg org ya kerja offshore..aku senyum jak bila dpt tauk.dlm hati,apa jak keja offshore.keja sebulan cuti 3 bln.
Harap kawan2 dpt berkongsi cerita yg semacam aku ni.lps sebulan berlalu,pt ya dtg balit dgn laki nya.aku senyum mcm aku layan pt lain.then tidak ku duga,pt ya mintak maaf dgn aku.then aku xplain dgn cdak 2 apa kes kecemasan dan bkn kecemasan.sama juak dgn pt lain,aku layan cdak masa on call,walaupun cdak just coughing.aku slow talk dgn cdak pasal apa emergency dan bukan emergency.so kinek tok x la heavy gilak on call.sebulan masa mula2 dtg ke klinik,tiap2 hari dan malam ada jak on call.so sekarang dah ok sebab aku brainwash dgn slowtalk dgn cdak.panel kesihatan kmk org pun dah ada,cuma blm mlh meeting gik.
Harap kwn2 dpt berkongsi pengalaman mcm aku tok.

P/s:mungkin harga minyak nait,sebab ya pt kurang dtg ke klinik.hehehe
Back to top Go down
View user profile http://deresa.forumc.biz
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Sun Jul 27, 2008 11:38 pm

bounce peace bounce lol!
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 32
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Thu Jul 31, 2008 11:20 pm

ne bro trunks kita ni.. lama tak dengar brita. sori bro gua baru pulang ari plkn hari ni. gua ingat u dah buka topik baru kita tu..
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 32
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Thu Jul 31, 2008 11:39 pm

nape u tak hentam je palak laki patient tu lan? aku dah berapa kali dah kena situasi yang sama. dulu kat a/e selalu. adalah sorang laki ni hantar anak dia luka tengah malam buta pukul 1 pagi. yang pelik camne anak boleh luka time tu.. budak umur 4 tahun je takkan tak tidur lagi time tu kan. so apapun kami pun tengokla budak tu lepas tu attenden kami minta kad budak tu. laki tu jawab agi dalam kereta then dia kluar pegi amik lepas tu dia masuk tak tau macam ne mood dia tiba2 je berubah dia hempas kad anak dia atas meja depan atendan kami tiba2 pula tu maki hamun kami orang dia suruh tengok anak dia betul2. saya masa tu tengah tengok patient lain so malas nak bising. SN saya dah pun prepare dresing set nak dressing tu pun dia suruh tengok lagi. gila nak tengok apalagi dah memang conform luka kan.

so lepas saya tengok pt lain tu saya pun selamba aja la bangun, sebab stail saya memang tak nak panik bila keadaan camtu.. laki ni pun terus bisingla.. makihamun kami semua..masa tu ada sorang relative dia pun ada ikut. relative dia cakap laki tu mabuk sebab tu perangai camtu.. itu buat saya panas sikit bila bab2 orang mabuk buat perangai. lepas tu saya pun bertegang leher la dengan laki tu demi untuk melindungi maruah SN dan atenden yang dia makihamun tu.. sikit lagi dah nak hinggap penumbuk 4 segi depan muka dia nasib la relative laki tu suruh saya bersabar..

so tak jadi la saya karate muka dia tapi memang saya brush dia habis2 lah.. tau pulak dia diam.. lepas tu atenden minta dia bayar fee seringgit tiba2 dia cakap seringgit aja kah? nah2 tok aku boleh bayar banyak agi.. terus dia keluar.. tp atenden kami kejar dia bagi baki duit dia..tak lama lepas tu dia masuk balik dan minta maaf dengan kami semua.. masa dia minta maaf dengan saya sempat juga saya sindir dia.. lain kali kalo mabuk mulut jangan bising kalau tak org lain tolong diamkan awak.. saya cakap cam tu dengan dia.. apalagi malulah dia..

gila punya orang..
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 32
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Fri Aug 01, 2008 12:00 am

ingat kat klinik takde lagi temu org camya ceh ada jua...
mula datang sorang pt.. alcohol intoxication..so saya admit la bg fluid terapi je.. lepas tu masa tengah observe pt sorang ni datang lagi sorang pt pun mabuk, dia ni luka tangannya gara2 memicit gelas langkau dia kira tunjuk terrer la tu.. dia masuk je klinik terus dia tunjuk muka saya dia cakap heh u doktor kah!!! dengan lantang sekali.. saya buat selamba je terus saya cakap takde doktor kat klinik ni.. kemudian saya bg la gauze ngan dia suruh dia compress luka dia tu... sementara saya prepare t/s set tp dia ni tak tau duduk diam.. mula la dia bising2 maki org kat klinik (dia maksudkan saya la tu) saya pun sergah la dia.. saya cakap dengan lantang woi boleh ko duduk diam ka.. terus dia duduk diam tapi seminit jak.. tiba2 dia bangan minta bertumbuk dengan saya.. apalagi saya cakap boleh,, boleh cuba.. kita tengok siapa yang kena dulu.. relative pt yg mula datang tu pegi agak saya.. dia org cakap takpe bos biar aja dia.. mun nya mau bertumbuk u hantam jak bos kelak kami support... pt yg tengah on drip tu pun bangun dah mau support saya.. tau pula budak mabuk tu takut.. lepas tu bapak dia sendiri tampar palak dia suruh dia diam..
lepas tu ingat nak bagi att tp bila tengok jarun tau pulak dia takut.. mati2 dia tak mau kena jahit...
saya peduli apa.. saya suruh bapak dia pegang tangan dia bg la dan terus jahit...

satu lagi orang gila...
Back to top Go down
View user profile
Ryan
Beginner Forumer
avatar

Male
Number of posts : 209
Age : 36
Location : KK Trusan Lawas
Points : 0
Registration date : 2008-05-15

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Wed Aug 27, 2008 2:59 pm

Telan ja lh, pa leh wat byk tulang pn telan.. nk marah pn salah, senyum2 wat bodo lh..
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 32
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Wed Aug 27, 2008 3:18 pm

kapa ndak tengkelan tulang ikan......CPR gak...
Back to top Go down
View user profile
Ryan
Beginner Forumer
avatar

Male
Number of posts : 209
Age : 36
Location : KK Trusan Lawas
Points : 0
Registration date : 2008-05-15

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Wed Aug 27, 2008 3:21 pm

Amat nya par, ti nda buai tua gai sungai sadong gak...
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 32
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Wed Aug 27, 2008 3:26 pm

ok gak enti bakanyak...wak ke ia anyut ngagai soh yong seng ba sadong jaya diak...
Back to top Go down
View user profile
Ryan
Beginner Forumer
avatar

Male
Number of posts : 209
Age : 36
Location : KK Trusan Lawas
Points : 0
Registration date : 2008-05-15

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Wed Aug 27, 2008 3:41 pm

Lelak kaban tua soh legi, nyau nyuci ya bau kemi pari SADONG.
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 32
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   Wed Aug 27, 2008 3:51 pm

kah...kahhh..nyamai ia diak bisi JM traning diak....puas mata ia kena cuci..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.   

Back to top Go down
 
Patient tak respect dengan staf dan peraturan klinik.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» Doctor - patient communication...
» Beda Hadits dengan Sunnah
» perjanjian manusia dengan tuhan sebelum dilahirkan
» Islam Kalah dengan Yahudi dan Nasrani!
» Perbedaan Sunni dengan Syiah - 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Sarawak Assistant Medical Officer Forum :: Forum Perbincangan :: Sembang-Sembang-
Jump to: