Forum Penolong Pegawai Perubatan Sarawak
 
HomePortalGalleryFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Forum
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Klinik warga Emas
Sun Jun 14, 2009 4:19 am by PPP BorhanDalat

» BERITA BERGAMBAR DARI KK NANGA SEMAH, DARO
Sun Jun 14, 2009 4:01 am by PPP BorhanDalat

» Elaun RM 1500, 1000, 500- APA KATA PPP SARAWAK? LAYAK ATAU TIDAK?
Wed Jun 10, 2009 9:23 pm by musrgmude

» KLINIK INTEGRASI
Wed Jun 10, 2009 5:25 pm by wreig

» Salam lelenggau
Wed Jun 10, 2009 2:51 pm by deresa_mit

» KALAU ANDA JADI KETUA PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK????
Wed Jun 10, 2009 1:12 pm by deresa_mit

» MASA DEPAN PPP
Tue Jun 09, 2009 12:09 pm by Ndan6192

» SELAMAT HARI GAWAI DAYAK 2009
Sat May 30, 2009 12:49 pm by cloud

» All Maybank Account Holders / Semua Pemegang Akaun Maybank
Fri May 29, 2009 9:44 pm by onesu

Affiliates










 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search

Share | 
 

 Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
PamaMeh
Newbie Forumer
avatar

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Mon May 19, 2008 5:13 pm

hai geng semua... bole bagi maklumat ka berkaitan dengan penyambungan pemblajaran ke universiti bagi mendapatkan degree.. Degree yang dapat menjamin atau yang berkaitan dengan profession PPP ni. Apakah course yang relevan dengan PPP ni dan dimana universiti yang menawarkan course tersbut? Sebab yang kita lihat profession Pen Pegawi alam Persekitaran lebih meluas scoope nyer.. so apakah hala tuju PPP kita yang hendak sambung belajar.. sila kemukakan infomasi anda..
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 33
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Mon May 19, 2008 6:46 pm

aok aok. sapa ada info tentang hal nih beri la! kongsi ngan kami orang. at least dapat tingkatkan diri tak lah pegang gred U29 sampai pencen.
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer
avatar

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Mon May 19, 2008 10:47 pm

betul tu... kalau ada informasi berkaitan dengan course yang PPP boleh continue sila lah bagi tau... biarlah geng2 kita PPP tau yang profession kita ni bukan stakat level U29 aje... ataupun taraf diploma je... Bila tahap kita hanya di takuk lama je sampai bila lagi profession kita nak berkembang... so... sumbanglah apa yang anda tahu..
Back to top Go down
View user profile
cloud
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 450
Age : 35
Location : Cat City
Job/hobbies : GRO (Goverment Officer) Join Internet
Humor : Big Head..Big Brains..Good Memory..Good Liar..If You Want Be A Liar..You Must Have A Good Memory..
Points : 48
Registration date : 2008-11-13

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Fri Nov 14, 2008 4:58 pm

Harap Ini dapat membantu anda..

Ini adalah senarai awal untuk kelulusan JPA..muktamad tak tahu lagi...

SENARAI IJAZAH BERKAITAN DENGAN
SKIM BERSEPADU PEMBANTU PERUBATAN

Bil.
Kelayakan/Penempatan

Rasional Ijazah Berdasarkan Skop Tugas dan Tanggungjawab

Pembantu Perubatan Mengikut Disiplin

1Sarjana Muda Health Science (Pre Hosp)

Bersesuaian ditempatkan di penempatan berikut sebagai pegawai yang berupaya memberi bimbingan dan tunjukajar dalam memastikan perkhidmatan yang diberikan berkualiti mengikut prosedur dan kawalan amalan pembantu perubatan

i. Perubatan


* JKN Negeri

PerkhidmatanPraHospital
* Hospital Negeri

i) Perkhidmatan Ambulans


- Jabatan Kecemasan


ii) Pusat Panggilan (Call-Centre)

- Pengurusan sumber personel kesihatan
ii. Kesihatan Awam


· Merancang dan menganalisa keperluan tenaga manusia

· Klinik Tahap 1/2


· Memastikan mutu piawaian amalan tugas di patuhi mengikut Akta dan protokol yang ditetapkan seperti MS ISO, SOP, CPG, Kredentialing

· Merancang dan menganalisa perkembangan dan halatuju kerjaya

· Kepimpinan dan sumber rujukan

· Khidmat nasihat dan memberi input teknikal berkaitan

· Penentuan ‘standard transfer protocol’

- Perancangan dan rekabentuk organisasi berprestasi tinggi

· Mereka bentuk sistem kerja

· Analisa pembangunan dan keberkesanan organisasi

· Belanjawan dan proses perolehan peralatan


· Latihan dalam perkhidmatan (CME, CPD)


· Kajian kepuasan pelanggan

· Pembangunan dan Penyelidikan

iii) Pengurusan Bencana


- Penyelarasan Pusat Bencana.

· Menyelaras latihan mock bersama agensi seperti Bomba, JPA3 Polis dan lain-lain.

· Pengurusan logistik

· Penyediaan laporan


· Belanjawan dan proses perolehan peralatan


iv) Jabatan Kecemasan


Pengurusan Klinikal Jabatan Kecemasan.


· Pengurusan Teknikal keperluan sumber manusia dan agihan


· Latihan dan Pendidikan Berterusan (CME, CPD, LLF & OJT).
· Belanjawan dan perolehan peralatan serta kelengkapan

· pengurusan pelupusan

· pemantauan piawaian kualiti kerja
· Mengenalpasti keadaan kecemasan yang mengancam nyawa (identify life threatening emergencies) – ACLS :-


2Sarjana Muda Sains Healthcare

Perubatan dan Kesihatan Awam


Kesihatan Primer

Bersesuaian ditempatkan di penempatan berikut sebagai pegawai yang berupaya memberi bimbingan dan tunjukajar dalam memastikan perkhidmatan yang diberikan mengikut prosedur dan kawalan amalan pembantu perubatan seperti;
3Sarjana Muda Sains Kesihatan

i. Ibu Pejabat KKM (KA)

ii. JKN
ii. [b]Poliklinik Tahap 1/2



i. Program Kesihatan Remaja

· Mengelola dan mengendalikan Program promosi kesihatan remaja kepada individu, sekolah dan masyarakat

- gaya hidup dan pemakanan yang sihat

- pencegahan penyakit berjangkit, HIV/AIDS dan STD

- penyalahgunaan dadah

· Memberi khidmat nasihat (pra-kaunseling) kesihatan

· Mengendali kajian / penyelidikan kesihatan remaja

· Menyedia data serta melaporkan hasil penyelidikan




ii. Program Kesihatan Warga Emas

4.B.Sc (Hons) in Health Studies


· Memberi khidmat nasihat kesihatan kepada pesakit dan keluarga mengenai cara hidup sihat, pemakanan, senaman, rawatan, ubat-ubatan dan susulan

· Mengenalpasti, mencadangkan dan melaksanakan langkah-langkah pencegahan dan pemulihan.

· Memberi pendidikan kesihatan kepada kaum warga tua, keluarga, `caretakers’ dan masyarakat setempat.

· Mengendali kajian / penyelidikan kesihatan warga tua.

· Mengumpul, menganalisa serta menyediakan laporan hasil penyelidikan.


iii. Program Kesihatan Sekolah


· Memberi pendidikan dan kesihatan serta mempromosikan kesihatan kepada warga sekolah dan ibu bapa.

· Mengendali kajian / penyelidikan kesihatan murid sekolah

· Membantu dalam mengawal penyakit berjangkit dalam kawasan sekolah.

· Melibatkan diri dalam `Health Promoting School’.


iv. Program Warga Sihat


· Menggalakkan cara hidup yang sihat dikalangan individu dewasa.



· Memberi khidmat nasihat.

· Mengenalpasti, mencadang dan melaksanakan langkah-langkah promotif dan pencegahan mengikut keperluan.

· Memberi pendidikan kesihatan kepada individu, keluarga dan komuniti.

· Menjalankan kajian / penyelidikan kesihatan dewasa

· Mengumpul dan menganalisa data-data serta menyediakan laporan penyelidikan.

· Menyelaras Aktiviti

· Klinik Warga Sihat

· Men’s Clinic


v. Program Penjagaan Kesihatan di Rumah

· Mempromosikan aspek integrasi rawatan pemulihan dan penjagaan kesihatan keluarga.

· Mengalakan penglibatan komuniti dalam penjagaan kesihatan.

· Menyediakan penjadualan lawatan berkala ke komuniti untuk menilai status kesihatan.
· Mengenalpasti, mencadang dan melaksanakan langkah-langkah pencegahan dan pemulihan



vi. Program NCD (Non Communicable Disease)


· Mengelola dan mengendalikan Program Klinik-Klinik (NCD)

i. Pengurusan Diabetes

ii. Diabetic Eye Care

iii. Darah Tinggi

iv. CVS ( cardiovascular system) Penyakit Jantung

v. Kesihatan Pekerjaan










5.Sarjana Muda Psikologi/Komunikasi


i. Kaunseling Psikiatri


i. Hospital Negeri

ii. Institusi Psikiatri

iii. Poliklinik tahap 1/2


· Mengenalpasti klien yang memerlukan kaunseling seperti kes HIV, Kesihatan Mental dan Psikiatri

· Mengendalikan sesi kaunseling mengikut kemampuan.

· Merujuk kes yang perlu dirujuk kepada pakar psikologi klinikal atau kaunselor.

· Menyimpan rekod, mengendalikan kes susulan serta mengadakan sesi tele-kaunseling.


ii. Kesihatan Mental


· Menggalakkan kesihatan mental dikalangan individu, keluarga dan komuniti.



· Memberi khidmat nasihat.




* Menyediakan penjadualan untuk lawatan berkala ke komuniti untuk menilai status kesihatan pesakit yang berada dibawah program Komuniti Psikiatri. Mengenalpasi, mencadang dan laksanakan langkah-angkah pencegahan dan rehabilitatif.



· Memberi pendidikan kesihatan kepada keluarga dan komuniti.



* Menyelaras program yang menglibatkan masyarakat, NGO dan lain-lain


· Mengendali kajian/penyelidikan berkaitan kesihatan mental

· Mengumpul, menganalisa serta menyediakan laporan berkaitan penyelidikan.

6.Sarjana Muda Sains Bioperubatan


Bidang ini bertepatan dengan disiplin pengkususan klinikal yang melibat mesin dengan manusia dimana pembantu perubatan terlibat secara langsung dengan pengendalian peralatan perubatan yang berteknologi tinggi seperti;


i. Hospital Negeri




* Pembedahan ( Dewan Bedah dan Endoscopy)
* Jabatan Kepakaran disiplin berkaitan

* Kecemasan
* Otopedik dan Tromatologi

ii. Institut Perubatan Forensik




* Urologi
* Plastic dan Reconstructive Surgery
* Micro Hand Surgery
* Kardiotorasik
* Mata
* Neurosurgery
* Neurofisiologi
* Otorinolaringologi
* .Forensik patologi
* Nefrologi (Hemodialisis)
* Anestesiologi
* Kardiologi confused confused

7.Sarjana Muda Sains Kejururawatan
Kepelbagaian perkhidmatan berkaitan kejururawatan khususnya dalam rawatan terkini dan kemasyarakatan serta menyediakan kepakaran dibidang psikiatri, merancang dan merangka program perawatan kesihatan mental seperti berikut

i. Institusi Psikiatri



* Mental retardation
ii. Wad Psikiatri
* Geriatrik

iii. Poliklinik Komuniti
* Forensik
* Dadah
· Psikiatri Kanak-kanak


· Epileptik


· Rehabilitasi
· Perawatan di rumah
· Komuniti


i.) Perancangan dan agihan sumber tenaga pembantu perubatan


ii.) Perkembangan dan Kerjaya pembantu perubatan

iii.) Pengawalan dan Penyelarasan Mutu


¨ Odit piawaian kerja

¨ Polisi dan Garispanduan Rawatan Pesakit

¨ Kawalan Infeksi

¨ Kepastian Kualiti

¨ Pembangunan dan Penyelidikan

¨ Penilaian Teknologi Perubatan

¨ Latihan dalam perkhidmatan




8Sarjana Muda Kesihatan Pekerjaan


Memainkan peranan selaku Setiausaha Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dalam perkara berikut;

i. Hospital Negeri

ii. Poliklinik Tahap 1/2


· Memberi khidmat nasihat

· Mengenalpasti penyakit yang berpunca dari pekerjaan (work related diseases)

· Memberi pendidikan kesihatan kepada pekerja dan majikan


· Mengendali kajian/penyelidikan kesihatan pekerja.

· Mengumpul dan menganalisa data serta menyediakan laporan penyelidikan.


9.Sarjana Muda Sains Pemb. Manusia (UPM)


- Pengurusan sumber personel kesihatan


i. Hospital Negeri


· Merancang dan menganalisa keperluan tenaga manusia

ii. JKN

iii. Poliklinik Tahap 1/2


· Memastikan mutu piawaian amalan tugas di patuhi mengikut Akta dan protokol yang ditetapkan seperti MS ISO, SOP, CPG, Kredentialing

· Merancang dan menganalisa perkembangan dan halatuju kerjaya

· Kepimpinan dan sumber rujukan

· Khidmat nasihat dan memberi input teknikal berkaitan
· Penentuan ‘standard transfer protocol’


- Perancangan dan rekabentuk organisasi berprestasi tinggi

· Mereka bentuk sistem kerja

· Analisa pembangunan dan keberkesanan organisasi

· Belanjawan dan proses perolehan peralatan

· Latihan dalam perkhidmatan (CME, CPD)

· Kajian kepuasan pelanggan

· Pembangunan dan Penyelidikan seperti kajian HSA & HSR, QIA, QAP


10.Sarjana Muda Sains Perubatan Kecemasan
PENGURUSAN ORGANISASI/JABATAN KECEMASAN

i. Ibu Pejabat KKM

ii. Hospital Negeri

iii. Poliklinik Tahap 1/2


Pengurusan sumber personel kesihatan


* Merancang dan menganalisa keperluan tenaga manusia mengikut unjuran
* Memastikan mutu piawaian amalan tugas di patuhi mengikut protokol yang ditetapkan seperti
* ISO , SOP(Sandard Operating Precedures),CPG (Clinical Practices Guideline) , Kompetensi , Polisi , Protokol ,Akreditasi,Kredentialling
* Merancang dan menganalisa perkembangan dan halatuju kerjaya
* Kepimpinan dan sumber rujukan
* Khidmat nasihat dan input teknikal berkaitan

Perancangan dan rekabentuk organisasi berprestasi tinggi
* Mereka bentuk sistem kerja seperti ‘triage’ dan syif
* Analisa pembangunan dan keberkesanan organisasi
* Keperluan penilaian teknoloji kesihatan
* Belanjawan dan proses perolehan peralatan.
* Pusat Khidmat Bersepadu (OSCC)
* Rawatan kecemasan dan bukan kecemasan
* Wad kecemasan/Wad pemerhatian
* Rawatan pesakit luar (selepas waktu pejabat)
* Perkhidmatan pasukan perubatan tunggu sedia ‘Medical Stand by’
* Dewan Bedah kecil


Pengurusan ‘call centre’


* Merancang dan mengurus pentadbiran ‘call centre”
* Mengurus perkhidmatan ambulans
* Merancang keperluan kemudahan peralatan teknikal termasuk sistem rangkaian dan komunikasi .
* Khidmat nasihat dan input teknikal
* Memastikan mutu piawaian yang ditetapkan di patuhi.
* Pemantauan, dan kawalselia khidmat pelanggan


-Pengurusan bencana

· Penyediaan pelan tindakan bencana

· Keperluan sumber manusia

· Peralatan

· Latihan anggota dalaman yang berterusan

· Latihan berkala dengan agensi luar

· Analisa dan penilaian keberkesanan nya.
Latihan & pendidikan berterusan



· Merancang dan analisa keperluan latihan


* Merekabentuk perancangan pembangunan pekerja yang berkesan




* Pentadbiran dan perancangan latihan halatuju




* Merancang dan koordinasi program latihan untuk meningkatkan kemahiran dan kompetensi anggota (CME,CPD, LLL-‘Life Long Learning’)




* Berperanan sebagai pakar rujuk anggota bawahan(fasilatator)
* meningkatkan mutu rawatan pesakit



Kawalan mutu piawaian rawatan pesakit




* Memastikan anggota mempunyai tahap kompetensi yang ditetapkan melalui sistem kredentialing dan priveleging
* Memberi input dan cadangan yang komprehensif dalam
* Menjalankan program QA, NIA dan pelan tindakan pelaksanaan kualiti berterusan seperti kajiselidik kepuasan pelanggan, ‘clinical practice guidelines’, ‘standard operating procedures’, ‘manual safety standard’, Infection Control Program dll.
* Sarjana Muda Sains Forensik dengan kepujian

Hospital Negeri


· Mengambil contoh spesimen bagi tujuan analisa ujian kimia dan patologi.

· Mendokumenkan semua urusan pengambilan spesimen mayat.

· Mengendalikan semua urusan yang berkaitan semasa bencana alam sama ada di tempat kejadian mahupun di Bilik Mayat.

· Mengumpul segala contoh dan bahan-bahan untuk dijadikan bahan bukti mengenai sesuatu insiden atau bencana.

· Melibatkan diri dalam urusan siasatan dan pelaporan insiden atau bencana.

· Khidmat nasihat dan kaunseling orang atau waris yang terlibat dalam bencana atau insiden.

· Bersama-sama Pakar dalam memperolehi serta mengambil organ untuk ‘transplant’



12.Sarjana Muda Ortotik dan Prostetik




Mengendali dan menguruskan Jabatan dan Klinik Ortopedik


i. Hospital Negeri


Bersama-sama Pakar / Pegawai Perubatan mengendalikan Unit Sub-speciality/Pembedahan
13.Sarjana Muda Sains Perubatan Sukan
i. Hospital Negeri


· Spinal

· Joint Replacement

· Arthroscopy

· surgical incision suturing

· memasang Halo-Vest

· Tendon repair

· Skull traction for cervical


· Immobilization

· Knee aspiration


· Bone transplant / replacement.


Menyelaras keperluan ortotik dan prostetik pesakit yang ditentukan oleh Pakar

Khidmat nasihat dan kaunseling pesakit atau waris yang terlibat dalam kecederaan tulang

Menyelaras latihan amali bagi pelatih Pembantu Perubatan dan peserta kursus pos basik dengan Kolej Pembantu Perubatan
Back to top Go down
View user profile
wreig
VIP Forumer
avatar

Male
Number of posts : 1488
Age : 35
Location : SEMAH IN Da' HOUSE
Job/hobbies : Ngirup belama
Points : 96
Registration date : 2008-06-20

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Mon Nov 17, 2008 11:21 am

belajar mh nti asai agi ka

_________________
"....MaNAnG MoDeN NgemBuan SakAnG SerIBu, ManAnG MoDen PenGubat Ati RinDUUuu..''
".........RINDU NGAI BADU....MBARKAMAT............"
Back to top Go down
View user profile
Rie@HeartBreak7
Moderator
avatar

Male
Number of posts : 1482
Age : 33
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Mon Nov 17, 2008 2:43 pm

pelik2 padulhal bidang kitai tok? nama nadai kesihatan haiwan deh?

_________________
がりえ しあ
Gariey Sia
http://www.rumahpanjai.com/profile/GarieySia
Back to top Go down
View user profile
cloud
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 450
Age : 35
Location : Cat City
Job/hobbies : GRO (Goverment Officer) Join Internet
Humor : Big Head..Big Brains..Good Memory..Good Liar..If You Want Be A Liar..You Must Have A Good Memory..
Points : 48
Registration date : 2008-11-13

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Mon Nov 17, 2008 7:40 pm

..nn ka nyadi doktor haiwan kah kaban.. Very Happy ..uli gak enti minat..
Back to top Go down
View user profile
Rie@HeartBreak7
Moderator
avatar

Male
Number of posts : 1482
Age : 33
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Tue Nov 18, 2008 7:38 am

minat parr~ haiwan nda mayuh macam baka mensia, haiwan merti gik ari mensia. uji gawa ba SGH nuan, ka meda bala 'jelu' ke nda merti datai terima rawatan.

_________________
がりえ しあ
Gariey Sia
http://www.rumahpanjai.com/profile/GarieySia
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Tue Nov 18, 2008 9:52 am

sains veterinar ga kaban...ulih ga nganjung...mayau aku agagi dk ila...enti kena URTI...hiihiiihihihi... Very Happy

_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
cloud
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 450
Age : 35
Location : Cat City
Job/hobbies : GRO (Goverment Officer) Join Internet
Humor : Big Head..Big Brains..Good Memory..Good Liar..If You Want Be A Liar..You Must Have A Good Memory..
Points : 48
Registration date : 2008-11-13

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Tue Nov 18, 2008 2:50 pm

Gariey Sia wrote:
minat parr~ haiwan nda mayuh macam baka mensia, haiwan merti gik ari mensia. uji gawa ba SGH nuan, ka meda bala 'jelu' ke nda merti datai terima rawatan.

amai nya prr..aku opan din suba..sigi bc jako nyak.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
aubreysherrod
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 911
Age : 34
Location : Lubok Antu, Sarawak
Job/hobbies : Minum ejok/beer/langkau
Points : 316
Registration date : 2009-02-10

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Tue Feb 24, 2009 6:05 pm

tapi kalau ppp tak mahu melanjutkan pelajaran macam mana? macam mana ppp nak maju? What a Face
Back to top Go down
View user profile http://genghaus.blogspot.com
wreig
VIP Forumer
avatar

Male
Number of posts : 1488
Age : 35
Location : SEMAH IN Da' HOUSE
Job/hobbies : Ngirup belama
Points : 96
Registration date : 2008-06-20

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Thu Feb 26, 2009 11:05 pm

LU PIKIR LAh sendiri

_________________
"....MaNAnG MoDeN NgemBuan SakAnG SerIBu, ManAnG MoDen PenGubat Ati RinDUUuu..''
".........RINDU NGAI BADU....MBARKAMAT............"
Back to top Go down
View user profile
aubreysherrod
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 911
Age : 34
Location : Lubok Antu, Sarawak
Job/hobbies : Minum ejok/beer/langkau
Points : 316
Registration date : 2009-02-10

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Thu Feb 26, 2009 11:43 pm

What a Face What a Face
Back to top Go down
View user profile http://genghaus.blogspot.com
aubreysherrod
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 911
Age : 34
Location : Lubok Antu, Sarawak
Job/hobbies : Minum ejok/beer/langkau
Points : 316
Registration date : 2009-02-10

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Fri Feb 27, 2009 5:21 pm

What a Face What a Face
Back to top Go down
View user profile http://genghaus.blogspot.com
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Fri Feb 27, 2009 8:23 pm


_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
aubreysherrod
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 911
Age : 34
Location : Lubok Antu, Sarawak
Job/hobbies : Minum ejok/beer/langkau
Points : 316
Registration date : 2009-02-10

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Fri Feb 27, 2009 8:42 pm

Arrow Arrow
Back to top Go down
View user profile http://genghaus.blogspot.com
aubreysherrod
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 911
Age : 34
Location : Lubok Antu, Sarawak
Job/hobbies : Minum ejok/beer/langkau
Points : 316
Registration date : 2009-02-10

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Fri Feb 27, 2009 10:30 pm

RAMAI-RAMAI KITA MASUK UNIVERSITI!!!!
Back to top Go down
View user profile http://genghaus.blogspot.com
aubreysherrod
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 911
Age : 34
Location : Lubok Antu, Sarawak
Job/hobbies : Minum ejok/beer/langkau
Points : 316
Registration date : 2009-02-10

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Sat Feb 28, 2009 9:09 am

selamat pagi....
Back to top Go down
View user profile http://genghaus.blogspot.com
aubreysherrod
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 911
Age : 34
Location : Lubok Antu, Sarawak
Job/hobbies : Minum ejok/beer/langkau
Points : 316
Registration date : 2009-02-10

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Sun Mar 22, 2009 11:12 pm

kalau ada peluang dan ruang, semua ppp dapat masuk u.....
Back to top Go down
View user profile http://genghaus.blogspot.com
anak umbong
Newbie Forumer
avatar

Male
Number of posts : 156
Age : 32
Location : KK NANGA ENSIRING,ULU JULAU
Job/hobbies : PPP U29
Points : 25
Registration date : 2009-02-20

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Mon Mar 23, 2009 9:18 pm

cuba skim nait p U32 bagi PPP,kan kita memangku MO....kdg2 kita pescribe ubat sdak ba...hehehe
Back to top Go down
View user profile
aubreysherrod
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 911
Age : 34
Location : Lubok Antu, Sarawak
Job/hobbies : Minum ejok/beer/langkau
Points : 316
Registration date : 2009-02-10

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Wed Apr 01, 2009 9:16 pm

bukan kadang jang, tapi tiap2 kali.... What a Face What a Face
Back to top Go down
View user profile http://genghaus.blogspot.com
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Sun Apr 05, 2009 11:00 pm

Very Happy Very Happy

_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
apai bidah
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 762
Age : 33
Location : KK BT NIAH,MIRI SWK
Job/hobbies : complete 3P
Humor : ANANG MACAM2 SIMPONG TERUS
Points : 47
Registration date : 2008-10-18

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Fri Apr 10, 2009 10:03 pm

u nie ulih kaban..........??
Back to top Go down
View user profile http://www.goggles.com
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Fri Apr 10, 2009 11:20 pm

pupuk meh ngal...

_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
entah



Male
Number of posts : 4
Age : 37
Points : 4
Registration date : 2009-04-08

PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   Sat Apr 11, 2009 1:07 pm

kt unimas adakah kursus degree utk ppp pok?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP   

Back to top Go down
 
Melanjutkan pelajaran ke Universiti bagi PPP
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» (khusus Muslim dan Muslimah) "Dimana sebenarnya kekurangan/kelemahan Umat Islam?"
» Manfaat Shalat Bagi Kesehatan
» Ajaib ! Isi Kitab Kejadian Masuk Pelajaran Sains di Sekolah Kristen
» RENUNGAN BAGI PARA MUSLIMERS
» Pemerintah AS Sedang Upayakan Referendum bagi Papua

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Sarawak Assistant Medical Officer Forum :: Admin Shout :: Pengumuman-
Jump to: