Forum Penolong Pegawai Perubatan Sarawak
 
HomePortalGalleryFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Forum
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Klinik warga Emas
Sun Jun 14, 2009 4:19 am by PPP BorhanDalat

» BERITA BERGAMBAR DARI KK NANGA SEMAH, DARO
Sun Jun 14, 2009 4:01 am by PPP BorhanDalat

» Elaun RM 1500, 1000, 500- APA KATA PPP SARAWAK? LAYAK ATAU TIDAK?
Wed Jun 10, 2009 9:23 pm by musrgmude

» KLINIK INTEGRASI
Wed Jun 10, 2009 5:25 pm by wreig

» Salam lelenggau
Wed Jun 10, 2009 2:51 pm by deresa_mit

» KALAU ANDA JADI KETUA PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK????
Wed Jun 10, 2009 1:12 pm by deresa_mit

» MASA DEPAN PPP
Tue Jun 09, 2009 12:09 pm by Ndan6192

» SELAMAT HARI GAWAI DAYAK 2009
Sat May 30, 2009 12:49 pm by cloud

» All Maybank Account Holders / Semua Pemegang Akaun Maybank
Fri May 29, 2009 9:44 pm by onesu

Affiliates










 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search

Share | 
 

 Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
PamaMeh
Newbie Forumer
avatar

Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Thu May 22, 2008 7:14 pm

Mari kita kupas topik ini bagi mereka yang bertugas di Klinik2 mengenai buku panduan manual KD management ni.. adakah anda menguruskan klinik anda dengan menggunakan panduan ni? apakah relevan panduan yang tertulis? dan apakah yang tidak relevan di dalam panduan tersebut.. kita sama kemukan pendapat apakah kelemahan dan kebaikan pengunaan nyer...
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 32
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Thu May 22, 2008 11:17 pm

ya betul. topik yang amat bagus. semasa saya mula datang ke klinik dan bertugas buku kd management benda pertama saya cari. saya setakat ni dah beberapa kali belek buku tu untuk panduan tapi tak pernah baca dari mula sampai habis, tak ada masa, biasa bz. saya rasa buku tu memang banyak kegunaannya dalam urusan klinik. kelemahan ketara pada buku tu pula adalah kandungannya yang terlalu umum, fokusnya lebih kepada klinik yang mempunyai ramai kakitangan, kalau secara teori memang tidak dinafikan ia adalah amat bagus tp secara praktikal dan realiti kebanyakan klinik di swak tok tidak mempunyai staf yang ramai, jadi kalo ikut buku tu memang agak payah sikit. kalau dilihat dalam buku tu ia lebih merujuk kepada klinik yang mempunyai 2 atau 3 PPP, jadi untuk klinik yg ada 1 PPP susah sikit lah. apapun buku ni memang bagus dan merupakan kitab bagi kita PPP di klinik.
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 32
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Fri May 23, 2008 10:00 am

nadai kala meda buku nyak di klinik,,aku empu bisi,,beri chif abdulhan hari nyak...

bepandukan diri empu ajak meh...
Back to top Go down
View user profile
ibantulen

avatar

Male
Number of posts : 46
Age : 38
Location : kuching, sarawak
Job/hobbies : PPP U29
Points : 0
Registration date : 2008-07-01

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Sun Jul 20, 2008 11:59 am

afro isu yang bagus saudara Pamameh....KD Management Book memang sepatutnya di simpan dan djiadikan kitab sakang seribu semua PPP di sarawak.....Kalau tak silap saya...buku ini dterbitkan olehderesa lama suba dkena sida deresa di swk aja.....Jadi PPP di saawk agak beruntung kalau dibandingkan dengan PPP di SJg....Original keluaran Swk...Baru2 tu aku ada dwngan cerita buku tu di "Copyright" oleh sida Semenanjung...cuma tukar nama aja. Lembu empu susu...chapi ti empu nama...Sebenarnya buku tu masih relevan d Sarawak...Semenanjung nadai ngena bup tu..

Sesapa yang tidak mempunyai buku ini cuba2lah berurusan dgn HQ....mesti di fahami dan msih relevan... cherry affraid
Back to top Go down
View user profile
ibantulen

avatar

Male
Number of posts : 46
Age : 38
Location : kuching, sarawak
Job/hobbies : PPP U29
Points : 0
Registration date : 2008-07-01

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Sun Jul 20, 2008 12:01 pm

Akih Roy,....nguji nanya CAMO kitak diak nda patut iya nda nemu...takut cda HQ spot check..pedih pala ila... cat
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 32
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Sun Jul 20, 2008 12:06 pm

ibantulen. ba klinik aku udah bisi buku nyak. tapi aku kak mintak for personal use. ulih mintak ari HQ kah?
Back to top Go down
View user profile
ibantulen

avatar

Male
Number of posts : 46
Age : 38
Location : kuching, sarawak
Job/hobbies : PPP U29
Points : 0
Registration date : 2008-07-01

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Sun Jul 20, 2008 12:14 pm

Enda pasti aku kaban...laban tu stok terhad..nti bisi contact d HQ, anka ulih....Fotostat manah2 kaban..ulih kena uchu icit kitai ti nyadi deresa ila..heheeee
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Sun Jul 20, 2008 4:35 pm

Very Happy MAnah berita tu...... baka kami di Kuching ditu.... Iban Tulen pan nemu... mega... kami bisi meeting tiap tiap bulan... ianya Supervisory Meeting... jadi dalam taip meeting tu siko PPP dipilih ulih CAMO. ari mana klinik akan membentangkan siti Topik/CHAPTERS dalam KK Manegement Manual nya..lalu berterusan sampai ke semua topik dalam KK Management Manual nya abis(yang releven enggau PPP) Siko PPP membentankang siti Topik setiap bulan....sebedau membincangkan isu-isu ke bukai... selepas nya.... Dalam bulan Jun tu tadi aku di asoh membentangkan Topik CHAPTERS 3 - PERANAN, TUGAS dan TANGGUNGJAWAb Anggota Kesihatan Di Klinik Kesihatan. sereta Peranan & Tanggungjawab PPP di Klinik Kesihatan.... Dengan cara bakatu kitai merati ke bakani cara KK Management...tambah megakitai ulih nambah ke CPD Point kitai ....

Buku tu untuk kitai PPP SARAWAK aja... nya meh rujukan paling penting bagi kitai PPP di KK selain ari Standard Operating Proscedure for Primary Health Care(SOP) samada U AMO incharge atau 2nd AMO.. semua harus tahu dan harus ada.. buku ini.... kalau tak ada tolong tanya dengan pihak atasan SAMO/CAMO di tempat masing-masing.... bounce bounce
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Anak Apai

avatar

Male
Number of posts : 22
Age : 37
Points : 0
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Sun Jul 20, 2008 4:43 pm

Buku KD management adalah satu2 dan yang tertua dalam sejarah PPP, kerana buku tu kalau sekarang digelar SOP. BUku tu lah kitab PPP, yang melindungi PPP sarawak dari tindakan medico legal.
Dari buku tu lah juga PPP sarawak boleh cabut gigi pt, circumcission dan sebagai nya yg mana PPP dari semenanjung tidak bole lakukan.
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 32
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Sun Jul 20, 2008 4:46 pm

boleh simpan utk pesonal use ke?? geng ada jawapan??
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Sun Jul 20, 2008 4:47 pm

Very Happy sudah semetinya BETUL.......... We are SUPER PPP....... bounce
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Sun Jul 20, 2008 4:49 pm

Very Happy sudah semetinya BETUL.......... We are SUPER PPP....... bounce
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Anak Apai

avatar

Male
Number of posts : 22
Age : 37
Points : 0
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Sun Jul 20, 2008 4:52 pm

Ghost Rider wrote:
boleh simpan utk pesonal use ke?? geng ada jawapan??

Ko fotostat la buku tu bro.
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 32
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Sun Jul 20, 2008 4:55 pm

bole dapat yg ori ke? at least cantik sikit bila dipamerkan rak dirumah hehehe...
Back to top Go down
View user profile
Anak Apai

avatar

Male
Number of posts : 22
Age : 37
Points : 0
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Sun Jul 20, 2008 5:12 pm

Aku rasa, buku tu tak di ulang cetak lagi, tu buku lama tahun 70an.
Mustahil nak dapat yg baru.
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Sun Jul 20, 2008 5:21 pm

Very Happy pakai fotocpy aje lah Brothers... yang penting isi nya... sebab ada juga KK kita yang lain pakai yang fotocopy.... dan ada yang tak ada langsung buku tu..... yang ori pun kalau tak buka/baca pun tak guna...takpa lah... keluarkan modal untuk sesuatu yang amat bermakna untuk profession... saya rasa tak jadi masalahkan....nadai ngawa nya kaban...... ngena ia ke Black n White pan pama meh ari ke nadai.... bounce

Sekarang kita ada edition yang baru iaitu... "KLINIK KESIHATAN MANAGEMENT MANUAL 4TH EDITION"... edisi yang lebih lengkap.. dan padat.. pastikan... Kekawan PPP... ada menyimpan Buku KK Management ini di Klinik... baru ke.. lama ke... tak jadi masalah.... bounce bounce
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Ewatt_Bedilang Besi
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 644
Age : 34
Location : Orang Pulau
Job/hobbies : Nyabung
Humor : No Pain No Gain
Points : 4
Registration date : 2008-06-23

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Tue Jul 22, 2008 4:30 pm

Bc buku nyhak ba kk kami tapi aku jarang muka buku nyak.
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Tue Jul 22, 2008 5:26 pm

Very Happy Baka meh Panduan-Panduan kitai di klinik.... bounce bounce
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
wreig
VIP Forumer
avatar

Male
Number of posts : 1488
Age : 35
Location : SEMAH IN Da' HOUSE
Job/hobbies : Ngirup belama
Points : 96
Registration date : 2008-06-20

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Wed Jul 23, 2008 1:00 pm

To baru ia Parrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Ipar to ndang sigi cun,, alu dibantai ka ia magang gambar book,,, pia mh par, angka bala sekeda mpai nu nemu nama kepentingan buku nya.. Manah Par,,, paju ka agi

_________________
"....MaNAnG MoDeN NgemBuan SakAnG SerIBu, ManAnG MoDen PenGubat Ati RinDUUuu..''
".........RINDU NGAI BADU....MBARKAMAT............"
Back to top Go down
View user profile
Ewatt_Bedilang Besi
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 644
Age : 34
Location : Orang Pulau
Job/hobbies : Nyabung
Humor : No Pain No Gain
Points : 4
Registration date : 2008-06-23

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Wed Jul 23, 2008 1:12 pm

Aku sigi rindu ke iapr aku nyak.Sigi maioh penemu magic ia.ngarap ke ipar nyak mai pemansang ngagi kitai meh.Nti bc brg manah madah unggal jemain.
Majulah uchu beliau untuk PPP.
Back to top Go down
View user profile
wreig
VIP Forumer
avatar

Male
Number of posts : 1488
Age : 35
Location : SEMAH IN Da' HOUSE
Job/hobbies : Ngirup belama
Points : 96
Registration date : 2008-06-20

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Wed Jul 23, 2008 1:14 pm

anang kelalu muji ia Parrrrrrrr. Ngai ka ia kelalu besemangat.. nda alah nadai orang bukai bforum dto,, tak ia magang2...hheheheheeeeeeeee

_________________
"....MaNAnG MoDeN NgemBuan SakAnG SerIBu, ManAnG MoDen PenGubat Ati RinDUUuu..''
".........RINDU NGAI BADU....MBARKAMAT............"
Back to top Go down
View user profile
Ewatt_Bedilang Besi
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 644
Age : 34
Location : Orang Pulau
Job/hobbies : Nyabung
Humor : No Pain No Gain
Points : 4
Registration date : 2008-06-23

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Wed Jul 23, 2008 1:19 pm

Nda ngawa par...........ia sigi rindu naip.Ila ngai ia meri d indu PLKN ke di so ke ia ba gambar kemari.........
Nti agk bc gambar, pandang ke agi meh unggal jemain.
Back to top Go down
View user profile
Ewatt_Bedilang Besi
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 644
Age : 34
Location : Orang Pulau
Job/hobbies : Nyabung
Humor : No Pain No Gain
Points : 4
Registration date : 2008-06-23

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Wed Jul 23, 2008 1:19 pm

Nda ngawa par...........ia sigi rindu naip.Ila ngai ia meri d indu PLKN ke di so ke ia ba gambar kemari.........
Nti agk bc gambar, pandang ke agi meh unggal jemain.
Back to top Go down
View user profile
wreig
VIP Forumer
avatar

Male
Number of posts : 1488
Age : 35
Location : SEMAH IN Da' HOUSE
Job/hobbies : Ngirup belama
Points : 96
Registration date : 2008-06-20

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Wed Jul 23, 2008 1:25 pm

cheers cheers pirat TUHAN selamat kan Jamain

_________________
"....MaNAnG MoDeN NgemBuan SakAnG SerIBu, ManAnG MoDen PenGubat Ati RinDUUuu..''
".........RINDU NGAI BADU....MBARKAMAT............"


Last edited by Roslan on Mon Mar 23, 2009 11:00 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : PLZ dont use that name again *Allah* sensitif ok)
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   Wed Jul 23, 2008 2:26 pm

Very Happy Anang kelalu baka nya ga seduai Parrrrrr......... aku tu baka kita mega meh....nadai kitai lebih ari pangan diri... semina ia ku ulih meda forum kitai tu... tiap-tiap hari....lalu sama berandau enggau kita..laban..aku ngena Laptop kediri...lalu ngena Portable Modem Celcom 3G/GPRS.... nya alai aku ulih meda asal aja aku nadai pengawa.. di ofis ke,...di rumah ke,..rumah di kampung ke,.. dini 0dini alai lah asal aja bisi line Celcom 3G tauka GPRS........ enda alah ngagai Cybercafe belama..meri cina untung aja... nyamai kediri empu..... semina RM68 sebulan Unlimited.... kita pan tau baka nya.... awakka kita seruran semak belama ari pangan diri. bounce bounce bounce
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik   

Back to top Go down
 
Adakah anda menggunakan Buku Pandual Manual KD management di Klinik
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Procurement Manual for Barangays
» generic manual of procurement
» Manual for Barangays
» Building Management and Security
» barber shop/ manual

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Sarawak Assistant Medical Officer Forum :: Forum Perbincangan :: Sembang-Sembang-
Jump to: