Forum Penolong Pegawai Perubatan Sarawak
 
HomePortalGalleryFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Forum
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Klinik warga Emas
Sun Jun 14, 2009 4:19 am by PPP BorhanDalat

» BERITA BERGAMBAR DARI KK NANGA SEMAH, DARO
Sun Jun 14, 2009 4:01 am by PPP BorhanDalat

» Elaun RM 1500, 1000, 500- APA KATA PPP SARAWAK? LAYAK ATAU TIDAK?
Wed Jun 10, 2009 9:23 pm by musrgmude

» KLINIK INTEGRASI
Wed Jun 10, 2009 5:25 pm by wreig

» Salam lelenggau
Wed Jun 10, 2009 2:51 pm by deresa_mit

» KALAU ANDA JADI KETUA PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK????
Wed Jun 10, 2009 1:12 pm by deresa_mit

» MASA DEPAN PPP
Tue Jun 09, 2009 12:09 pm by Ndan6192

» SELAMAT HARI GAWAI DAYAK 2009
Sat May 30, 2009 12:49 pm by cloud

» All Maybank Account Holders / Semua Pemegang Akaun Maybank
Fri May 29, 2009 9:44 pm by onesu

Affiliates










 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search

Share | 
 

 Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
tukulbesi



Number of posts : 15
Location : Sarawak
Points : 0
Registration date : 2008-04-26

PostSubject: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Sat Jun 07, 2008 1:37 am

Lama dalam jawatan tersebut adalah syaratnya dan secara automatik pangkat atau gajinya dinaikkan. Kalau dah terlalu banyak syarat PC sampai pencen lah....
SISTEM PENGURUSAN YANG BIJAKSANA AKAN MELAHIRKAN KERJA YANG BERKUALITI.
Back to top Go down
View user profile
jompot



Number of posts : 48
Age : 33
Location : ba ulu baram..
Points : 0
Registration date : 2008-05-23

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Sat Jun 07, 2008 5:32 pm

tak semestinya ada pos basik dpt jd SMA...our SMA xde pun ambil papa pos basik...now he is our bos.....dlm borang kenaikan ke gred U32 pun x dinyatakan perlu ada pos basik baru dapat...itu hanya sbg. mata tambahan untuk kenaikan pangkat di samping, lulus PTK sekurangnya aras dpt aras 3, dan berkhidmat lebih 7 tahun.......p klu bole amacam kita pakat supaya kita 2ka cara ikut ckgu ,guna cara time best.....sokong x.......
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer


Male
Number of posts : 481
Age : 31
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Tue Jun 10, 2008 3:58 pm

sebenarnya produktiviti sendiri yang penting, kita yang harus berusaha kuat jika nak naik pangkat. setahu saya ada pos basik bukan syarat untuk naik pangkat tapi ia cuma sebagai tambahan aja. yang penting adalah prestasi kerja kita. kalo lama keja sampai berpuluh tahun tapi lansung tiada kmajuan dalam prestasi pun tak guna naik pangkat. bagi saya sistem senioriti ni tak adil. usaha tangga kejayaan. kalo keja takat buat je apa yang disuruh memang payah sikit nak naik pangkat. mesti ada inisiatif, inovaif, kreativiti, proaktif buat lebih dari orang lain, cuba beri sumbangan dalam kerja kepada jabatan. harap orang atas lihat kerja kita baru dapat berjaya.
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer


Male
Number of posts : 991
Age : 31
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Mon Jun 16, 2008 4:19 pm

amat nyak kini,,,kelalu mauh syarat,,sapa ke ngaga mauh syarat ndak mensia empu..

pos basic A+E bisi peluang cerah nyadi SMA....
Back to top Go down
View user profile
jackson Impin
User Forumer


Male
Number of posts : 80
Age : 38
Location : Jab. Kecemasan & trauma Hosp. Kapit
Job/hobbies : gardening/fishing(AMOU29)
Points : 6
Registration date : 2008-06-25

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Wed Jun 25, 2008 1:44 pm

post basic adalah bukan syarat untuk kenaikan pangkat tapi ,sekiranya kita ada post basik kita di beri keutamaan untuk kenaikan pangkat....tanya bahagian Pengurusan AA
Back to top Go down
View user profile
PamaMeh
Newbie Forumer


Male
Number of posts : 147
Points : 3
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Wed Jun 25, 2008 6:19 pm

Betul tu saya sokong dengan jackson impin di atas. Saya kenal slah seorang SMA yang belum ada pos basik. Tpi dapat juga pangkat SMA. ( Itupun kalau benar ceta org)
Back to top Go down
View user profile
jompot



Number of posts : 48
Age : 33
Location : ba ulu baram..
Points : 0
Registration date : 2008-05-23

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Wed Jun 25, 2008 9:18 pm

ya BETUL... kamek b c ckok SMA nadai post basic.....pengawak post basic tok kenak bala kitai up grade @ refresh our knowlage.........nadai paksaan..
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer


Male
Number of posts : 481
Age : 31
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Wed Jun 25, 2008 9:38 pm

sebenarnya pengurusan beri keutamaan untuk org yg ada pos basik untuk naik pangkat sebab tentu sekali mereka yg ambil pos basik ni ambil pos basik supaya dapat naik pangkat kan?
Back to top Go down
View user profile
Anak Apai



Male
Number of posts : 22
Age : 36
Points : 0
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Sat Jul 19, 2008 5:41 pm

Sudah 2 tahun syarat posbasik ni diketepikan untuk kenaikan pangkat. Sekarang kenaikan pangkat adalah berasaskan senioriti.

Jadi bagi yg masih belum lama berkhidmat, pelan-pelan, elek-elek hisap gam dolok, sebab turn u all dalam 20-25 tahun agik.
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 39
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Sat Jul 19, 2008 9:09 pm

Very Happy adanya Pos Basic tak cukup menjamin bahawa kita layak jadi Senior....sebab itulah ianya berasaskan senioriti.... kita yang baru berkhidmat setahun jagung ini pun layak jadi SAMO kalau ada Pos Basic...tapi apa yang kita tahu.... terutamanya.... dari GO dan admintration... tak tahu apa yang berlaku di sekeliling kita... masalah anak buah sendiri pun tak tahu... macam mana... nak selesaikan..... tentu lah yang bermaslah akan merujuk kepada senior....... kenalah bersedia dari semua segi......sebagai seoarang ketua kepada rakan yang sebaya dengan kita....atau pun lebih tua dari kita...bagaimana kita nak selesaikan masalah anak buah... bukan saja di tempat kerja.... kadang2 masalah...peribadi dan disiplin.... urusan kewangan, cuti, claim, keperluan klinik, kursus dan sebagainya.

Jadi lebih baik macam kita sekarang ni.... ikut arahan ketua dulu.... sementara kita mencari pengalaman, pengetahuan umum tentang Go, klinikal...perintah perintah am....dan yang sebagainya.... itupun dipertimbangkan selepas 3 tahun... dan SKT yang bagus..... konon nya lah....

Tapi bagi yang sudah layak... boleh lah mencuba mengambil Pos Basic sekarang terutama Pos Basic A/E ataupu Forensik... kerana profect kerja yang bagus....yang nak pi kerja ke laut...Offshore bagus ambil A/E.... atau banyak lagi... pos basic yang lain....pandailah sendiri bila andainya... sudah bersedia.. untuk mengambil pos basic... dan menjadi senior........ tepuk dada tanya sendiri... bounce

Ada juga yang tak ada Pos Basic jadi Senior.... dan ada juga yang ada Pos Basic tak naik-naik jadi senior....??????????? Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Anak Apai



Male
Number of posts : 22
Age : 36
Points : 0
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Sat Jul 19, 2008 9:32 pm

Inilah juga sebab mengapa profesion PPP agak lambat berkembang, kerana stigma lama yg menganggap org yg belum cukup lama berkhidmat tidak layak utk menjadi ketua, menafikan hak mereka yang mungkin lebih berkaliber dari mereka yg hanya senior semata-mata.
Harus diingat, profesion yg lain seperti jurutera, ceo syarikat, guru dan lain2 jawatan profesional tidak meletakkan mereka yg senior sebagai asas kenaikan pangkat. Berjaya atau tidak seseorang ketua bukan bergantung kepada senioriti / pengalaman semata-mata, tapi ilmu pengetahuan, kelayakan akademik selain diploma PPP, sikap profesionalisme, kebolehan memimpin, produktiviti (biasa nya org muda produktiviti banyak) dan sebagainya harus diambilkira.
Stigma seperti ini akan menjadikan amalan; ah buat apa kerja kuat, buat apa nak buat hal ni, hal tu, sebab buat sekarang pun hasil nya mungkin 20 tahun akan datang. Lambat laun pun naik pangkat juga.

Penyata di atas hanyalah pandangan ilmiah sahaja, harap 'no heart feeling'.
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer


Male
Number of posts : 481
Age : 31
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Sun Aug 03, 2008 12:29 am

betul apa yg trunk cakapkan tu.. tu la sebabnya stail management profession kita pun stail lama.. sebab yg atasan tu semua org tua2 bangka.. mindset diaorang masih lagi pada tahun 80an dan 90an sedangkan kita sekarang sudah mencapai era informasi teknolgi dan globalisasi..
setiap tahun buat rombakan/assesment/ revised borang inilah, revised borang itulah tambah borang ini dan itu tapi yang peliknya isikandungan tetap juga sama, matlamat tetap juga sama cuma format jak lain. ada benda tu kita terpaksa isi kat borang lain2 tapi sebenarnay borang yang sama cuma format je lain.. gila apa?
Back to top Go down
View user profile
musrgmude



Number of posts : 23
Points : 6
Registration date : 2008-05-14

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Sun Aug 03, 2008 10:12 pm

Pos basik memang bukan syarat kenaikan pangkat. untuk naik pangkat yang paling penting SKT maok konsisten bagus, lulus PTK & masa perkhidmatan. Perkhidmatan cemerlang adalah satu bonus untuk kenaikan pangkat.Rumusannya mudah, kalau nak naik pangkat mesti melalui semua syarat tadik yang menuntut kita kerja dengan baik, inovatif, produktif berilmu pengetahuan yang tinggi. Mun dah kerja seribu tahun pun mun sikda produktiviti camni nak naik pangkat. Mun keja di swasta baruk best, byk saingan nak naik pangkat. The best jak yang naik pangkat.
(Mtk2 pos basik sik menjadi syarat kenaikan pangkat kelak. Nak apply pos basik senang dapat nya nisik. bgs blaja luar. PJJ.)
Back to top Go down
View user profile
Ewatt_Bedilang Besi
Senior Forumer


Male
Number of posts : 644
Age : 33
Location : Orang Pulau
Job/hobbies : Nyabung
Humor : No Pain No Gain
Points : 4
Registration date : 2008-06-23

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Mon Aug 04, 2008 4:18 pm

Amat nyak.Nadai salah gak t ka ngambi pos basik nyak , tapi org sigi ndai "bersyarat" ke nyak t ka niki pangkat.
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 39
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Mon Aug 04, 2008 11:17 pm

bounce Post Basic tu di wujudkan kerana Jabatan kita memberi peluang kpd anggota nya menambah dan memahirkan diri dlm bidang yang diminati...supaya jabatan kita mempunyai anggota yang terlatih dalam satu bidang tertentu...bagi mengisi keperluan yang ada.. cthnya... Pos Basic A/E... kerja di Jabatan Kecemasan da Trauma... Cardiac di ICCU... Anaest di OT.... dan sebagainya... jadi untuk menarik ramai lagi anggota kesihatan untuk mengambil.. pos basic wujudlah elauan RM100 kepada anggota yang bekerja.. di tempat yang berkaitan dengan pos basic tersebut....ini ialah satu insentif ...dan galakkan....
Kenaikan pangkat bukan bergantung dgn Pos Basic semata- mata... dengan ada pos basic mungkin akan dipertimbangkan.... ditambah lagi dengan SKT, Senoiriti.....dan juga keperluan jabatan.... kalau ada pos basic pun kalau bukan rezeki atau "BOS" tak berkenaan pun tak jugak....tapi saya ras ianya bukan syarat utama kenaikkan pangkat..... bounce

_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Ghost Rider
Junior Forumer


Male
Number of posts : 481
Age : 31
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Sat Aug 09, 2008 12:57 am

soalnya disini senang sahaja..
1. POS BASIC BUKAN syarat untuk naik pangkat...
2. kita amik POS BASIC sebagai pengkhususan kerja kita shaja..
3. kita ada pos basic ke takde ke itu terpulang dengan rezeki kita untuk naik pangkat.. pandai2 lah atur perjalanan untuk naik pangkat..
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer


Male
Number of posts : 991
Age : 31
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Thu Sep 25, 2008 4:06 pm

amat
Back to top Go down
View user profile
Ryan
Beginner Forumer


Male
Number of posts : 209
Age : 35
Location : KK Trusan Lawas
Points : 0
Registration date : 2008-05-15

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Thu Sep 25, 2008 4:44 pm

Amatt...?
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer


Male
Number of posts : 991
Age : 31
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Thu Sep 25, 2008 4:46 pm

amat parrrrr btl lah jalai dipilih nuan nyak...
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 39
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Fri Sep 26, 2008 11:43 am

bounce nama utai amat nya????

_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Roy.B
Senior Forumer


Male
Number of posts : 991
Age : 31
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Fri Sep 26, 2008 4:04 pm

faham2 ajak meh parrr
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 39
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Fri Sep 26, 2008 9:25 pm

bounce enda ku fahammmmmmmmmmm..............nemu dek....

_________________
just me...
http://jamainambang.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
aubreysherrod
Senior Forumer


Male
Number of posts : 911
Age : 33
Location : Lubok Antu, Sarawak
Job/hobbies : Minum ejok/beer/langkau
Points : 316
Registration date : 2009-02-10

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Fri Feb 27, 2009 4:55 pm

What a Face What a Face
Back to top Go down
View user profile http://genghaus.blogspot.com
rubani



Male
Number of posts : 34
Age : 62
Location : johor bahru
Job/hobbies : websites
Humor : AHLAN WASAHLAN
Points : 1
Registration date : 2009-02-16

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Fri Feb 27, 2009 6:10 pm

kalau ada post basik tapi ketika interview, tukang interview tak puashati tentang calun, susah lah.
persiapan untuk interview mesti ada seperti susunan sijil2 mengikut tahun dan diletakan dalam file yang sesuai, perawakan dari hujung rambut hingga hujung kaki semasa interview seperti berpakaian lengkap dan sesuai dengan uniform ppp. biasa kalau cukup kriteria bila memohon, biasanya ramai akan dipanggil interview. post basik adalah menambahkan point ketika interview.
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/rubani
aubreysherrod
Senior Forumer


Male
Number of posts : 911
Age : 33
Location : Lubok Antu, Sarawak
Job/hobbies : Minum ejok/beer/langkau
Points : 316
Registration date : 2009-02-10

PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Fri Feb 27, 2009 6:49 pm

hai rubani
Back to top Go down
View user profile http://genghaus.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...   Today at 11:07 am

Back to top Go down
 
Pos Basik Salah Satu Syarat Untuk Kenaikan Pangkat....Hapuskan Syarat ini...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Jawaban Ilmiah untuk ejekan kristen tentang kenapa bersuci 7x salah satu dicampur tanah setelah terkena air liur anjing
» Gathuk2an Tingkat Tinggi: Micro-Chip Salah Satu Pertanda Kiamat ?
» cara meringankan siksa kubur
» Mengapa Kucing Bukan Salah Satu Hewan Penghuni Surga ?
» Yahya/Yohanes dipenggal kepala?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Sarawak Assistant Medical Officer Forum :: Forum Perbincangan :: Sembang-Sembang-
Jump to: