Forum Penolong Pegawai Perubatan Sarawak
 
HomePortalGalleryFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Navigation
 Portal
 Forum
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Latest topics
» Klinik warga Emas
Sun Jun 14, 2009 4:19 am by PPP BorhanDalat

» BERITA BERGAMBAR DARI KK NANGA SEMAH, DARO
Sun Jun 14, 2009 4:01 am by PPP BorhanDalat

» Elaun RM 1500, 1000, 500- APA KATA PPP SARAWAK? LAYAK ATAU TIDAK?
Wed Jun 10, 2009 9:23 pm by musrgmude

» KLINIK INTEGRASI
Wed Jun 10, 2009 5:25 pm by wreig

» Salam lelenggau
Wed Jun 10, 2009 2:51 pm by deresa_mit

» KALAU ANDA JADI KETUA PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SARAWAK????
Wed Jun 10, 2009 1:12 pm by deresa_mit

» MASA DEPAN PPP
Tue Jun 09, 2009 12:09 pm by Ndan6192

» SELAMAT HARI GAWAI DAYAK 2009
Sat May 30, 2009 12:49 pm by cloud

» All Maybank Account Holders / Semua Pemegang Akaun Maybank
Fri May 29, 2009 9:44 pm by onesu

Affiliates










 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search

Share | 
 

 pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
Rie@HeartBreak7
Moderator
avatar

Male
Number of posts : 1482
Age : 33
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Mon Jul 14, 2008 3:26 pm

hello rakan seperjuangan sekalian, sekali lagi i meminta pandangan professional you org tentang 'rawatan kirim' ini.
perkara ini kita selalu alami tiap2 hari kan? 'pt' kita akan kirim dengan ahli keluarga, saudara mara, penjaga, ketua kampung, penghulu, atau siapa2 ja la, mayau pt ka, ukui pt ka yg kirim dia punya kad. dan org yg empu kad tu duduk kat rumah, malas nak turun klinik.

masalah nya:

1) perlukah kita register 'pt' ini? (boleh kira masuk dlm beban kerja ka?)
2) adakah chief complain pt betul 'dikirim' oleh pengirimnya? (salah ubat nanti?)
3) perlukah kita layan/adakan 'perkhidmatan' ini? (time i student kat kk sambir, 'rawatan kirim' x dilayan. masalah tipu)
4) apa kah kesannya 'berkirim2 ni?

well, minta abang2 senior, cip2 kita bagi la pendapat masing2 ye.

thanks,

________________
meruan ku ngenang
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Mon Jul 14, 2008 4:20 pm

Very Happy mcm ni Unggal.....sememangnya kita tak boleh nak layan... rawatan berkirim ni...
1) Kalau U beri... U kena register.... tak beri tak payah lah......
2) Takut pesakit "allergic" dgn ubatan walaupun PCM..... apa tah lagi kalau tak bawa OPD Card...
Bagi yang Follow-UP kes....cth; HPT, DM dll... sebaiknya jangan diberi.... kerana kita kena periksa tekan darah atau periksa gula darahnya juga.... kita tak tahu keadaan sebenarnya pesakit itu... kecuali lah "Bed Ridden".....ada masalah kita boleh lah Rujuk ke Hospital....di tambah pula.. tak ada OPD Card....jadi tak tahu pun apa ubat yang mereka makan.....lagi pun kita kena rekod jumlah pesakit yang follow-up... dan sebagainya....sebab nanti senang untuk kita "indent" ubat-ubatan...dan stock bulanan... untuk pemesanan ke STORE.....
3) Kesannya... memang berbalik kepada kita sendiri... sebab penggunaan ubatan tak selaras dengan kedatangan pesakit ke klinik.... kalau ada masalah timbul... selepas kita beri ubat itu....mana lah tahu.... kita pulak akan dipersalahkan sebab tak 'Instruction" cara pengambilannya... dari kita kepada pesakit itu sendiri.... dan yang paling penting masalah ini akan jadi BUDAYA dan TRADISI di klinik kita...

memang lah mudah untuk saya memberitahu di sini.... tapi mungkin sukar untuk kitak... laksanakan...
kita kenalah beritahu SI PENYAMPAI KIRIMAN ini tadi.... sebab sebabnya... mengapa kita tidak boleh,,,
memberikan ubatan tersebut.......... Razz
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Rie@HeartBreak7
Moderator
avatar

Male
Number of posts : 1482
Age : 33
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Mon Jul 14, 2008 4:45 pm

betul kata u cip, biasa nya cdak HPT f/u tu yang suka berkirim2 tu. (mungkin muka deresa jaik gilak smp x sanggup mau jmp mayb?)
itu yg buat kita susah nak monitor BP cdak iya.
ne ke salah ubat ngau allergic ubat g bedau nya, ta kirum ja.
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Mon Jul 14, 2008 5:14 pm

Very Happy Itu yang susah... tu.... HPT berkirim Rawatan..... sebab kalau ikut kan kita punya prosedur...
kita kena...rujuk HPT pts.. jumpa dengan Doktor....setiap enam bulan... tapi kalau tak dapat monitor BP nya susahlah... Rie.. Satu lagi sekarang ni.... bila kita order ubat follow-up mesti disertakan dengan.. senarai nama mereka (HPT/DM/ASTHMA)....

kadang kadang si penyampai itu...hanya beritahu...warna ubat saja.... disini pun berlaku juga masalah ni...
jadi kita tak layan lah.... apa boleh buat..... Laughing
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 32
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Mon Jul 14, 2008 7:29 pm

masalah yg bodoh dan biasa tu memang tak boleh nak elak kat kk nih. kalau ikut hati memang saya suruh berambus jak pt cam tu. tp kesian, last2 beri aja lah ubat. tp pcm aja ubat yg kira high standard tak beri.
Back to top Go down
View user profile
Ewatt_Bedilang Besi
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 644
Age : 34
Location : Orang Pulau
Job/hobbies : Nyabung
Humor : No Pain No Gain
Points : 4
Registration date : 2008-06-23

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Tue Jul 15, 2008 10:58 am

Bro, kalau kat tempat gua, selalu dapat pakej sekeluarga,itu biasalah.
kadang2 kasian juga, sebab mcm pt f/up (cth:T Salbutamol/CTZ/dll) Makan belanja juga kalau mau turun Daro.
Jadi apasalah nya kirim pada mereka yang ada turun............

Itu jauh tidak hal, tapi kalau rumah tepi kk pun nak kirim, sori la..........
Itu kalau dia sihat walafiat.kalau CVA/uzur,gua buat home visit la........
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Wed Jul 16, 2008 2:51 pm

Very Happy manah amai cara dek nya Parrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.....................tau nyadi cif..... Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Ewatt_Bedilang Besi
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 644
Age : 34
Location : Orang Pulau
Job/hobbies : Nyabung
Humor : No Pain No Gain
Points : 4
Registration date : 2008-06-23

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Wed Jul 16, 2008 3:23 pm

Pekara tok pun biasa terjadi di mana2 KK.1 pt sakit, admit,satu kampung datai.Kitai ka ngaga pengawa ngai meh nyadi.bilik ambis sekut laban tubuh sida ke nda sakit.Ujung2 dacing klinik nyadi mangsa.Nyau ka betimbang magang gak sida.Kadang2 aku ke lelak sida nyau minta check darah magang.nti tuai nda ngawa.
Bala nembiak ke palau2 bakanya ga.ka nunda ngai nyadi, nganti aku udah nuntum tuak sbotol iluh ya.
Amat mencabar gak kerja deresa tok.nda pia ko d paRRRRRRRRRRR.
Back to top Go down
View user profile
wreig
VIP Forumer
avatar

Male
Number of posts : 1488
Age : 35
Location : SEMAH IN Da' HOUSE
Job/hobbies : Ngirup belama
Points : 96
Registration date : 2008-06-20

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Wed Jul 16, 2008 3:39 pm

To mh ka ngasuh ku manas ngagai pt. pagi tadi. Pecaya ka nda,, ia mai kad orang 4 iko.... udah nya alu pandai2 lah ia minta ubat... bedau agi complain ia,, alu minta ubat dulu. Enti aku orang banakya sigi diberi aku pinjau dulu ia.....

_________________
"....MaNAnG MoDeN NgemBuan SakAnG SerIBu, ManAnG MoDen PenGubat Ati RinDUUuu..''
".........RINDU NGAI BADU....MBARKAMAT............"
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Wed Jul 16, 2008 3:50 pm

Very Happy ba klinik aku... setakat ke diatu... utai nyadi... laban PPK Lelaki aku.... ba OPD sigi tegas... pasal utai tu... siti agi ia.... takut..... ukai semina takut pasal salah beri ubat.. tang takut ngagai Incharge ngau Aku empu.... ia sigi enda berani ti nadai arahn ari kami duai....ti meri.... sekali aja.... no 2nd Time.....kami terus terang madah agai pts....... nyadi sida udah patih n nemu diatu..... Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Ewatt_Bedilang Besi
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 644
Age : 34
Location : Orang Pulau
Job/hobbies : Nyabung
Humor : No Pain No Gain
Points : 4
Registration date : 2008-06-23

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Wed Jul 16, 2008 4:29 pm

Aku pun kala kena baka ngau unggal wrieg nyak.beri aku kertas kosong ia kena ia nulis ubat kedeka ia.aku nyau kelalu manas laban ia.
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Wed Jul 16, 2008 9:17 pm

Very Happy tusah... ti nyau manas... Unggal Watt.... enggai ke pansut... utai... ti ba tubuh dek lagi.... tak nyau berapi ia pelaba aku......... enggai ke angus klinik dek dia....ila.. Mad
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Ewatt_Bedilang Besi
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 644
Age : 34
Location : Orang Pulau
Job/hobbies : Nyabung
Humor : No Pain No Gain
Points : 4
Registration date : 2008-06-23

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Thu Jul 17, 2008 10:36 am

Nda ............laban ia kena tutup baju.nti ia ayan ka ia nyambar orang.
Back to top Go down
View user profile
Rie@HeartBreak7
Moderator
avatar

Male
Number of posts : 1482
Age : 33
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Thu Jul 17, 2008 10:46 am

pasal HPT F/U punyai pt, i cancel ja nama pt yg sudah 3trisemester x ambik ubat. entah hidup mati pt ya x da berita. sayang ja ubat sampai kat klinik tapi x diambik. da la ubat mahal2, bagus duit ya pakai bayar elaun kitai daripada beli ubat mahal yg x diambik.

so, macam mana kita nak atasai masalah 'kirim2' ni? perlu layan ka x?
tapi kesian juga mereka yg turun dari jauh. i pun berasal dari ulu sungai juga, 4 jam pakai perahu turun ke jeti ja.

untuk mereka yg berkirim dari 'jarak dekat', memang kirim salam saja ja jawapan.
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Thu Jul 17, 2008 12:43 pm

Very Happy memang lah susah saudara Rie.. sekarang ni semua benda naik...jadi perkara ni saya rasa akan jadi satu trend yang bagi KK kita di Sarawak.... terutamanya bagi mereka yang jauh... dan yg dekat pun akan ikut sama juga...kalau lah minta ubat yang biasa aja tak lah apa sangat... tapi kalau ubat F/Up tu agak susah ... sekali dua tak apa.... ini pulak tiap kali..... tak nak bagi... lain pulak jadinya nanti.....I tau macam mana keaadan di KK Kuala Lawas... sebab I dah pergi sana... walaupun tak keja di OPD tapi I pernah buat pemantauan... pasal Susu Formula bayi di kampung berdekatan dan kampung seberang sana...masa tu PPP Shamsuri di situ.. PPP sepelatih saya... walaubagaimanpun... saudara Rie.... berbincangan lah dengan S/CAMO di sana...minta pendapat daripada mereka..good luck. Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
ibantulen

avatar

Male
Number of posts : 46
Age : 38
Location : kuching, sarawak
Job/hobbies : PPP U29
Points : 0
Registration date : 2008-07-01

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Sun Jul 20, 2008 11:45 am

Sad memang diakui saudara Rie, pemasalahan ini memang berkurun kurun lamanya...sudah nyadi tradisi org malaysia...sebenarnya ia bgantung dengan individu itu sendiri(si pemberi)...kalau u rasa mau beri...silakan, u mesti terangkan undang sepatutnya.....beri salah, sik dberi...lagi susah...trend ini kalu dapat diubah...lama dah...masalah kita di swak tu ...kedudukan geo..ada yang jauh dri klinik.Buat setakat yang u mampu...PPP SRWK BOLEHHHHHH cheers rendeer
Back to top Go down
View user profile
Ghost Rider
Junior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 481
Age : 32
Location : Hueco Mundo ( Las Noches)
Job/hobbies : PPP U29
Humor : HA!HA!HA! Gelak kan dia..
Points : 18
Registration date : 2008-05-10

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Sun Jul 20, 2008 11:52 am

betul tu!!!!
Back to top Go down
View user profile
ibantulen

avatar

Male
Number of posts : 46
Age : 38
Location : kuching, sarawak
Job/hobbies : PPP U29
Points : 0
Registration date : 2008-07-01

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Sun Jul 20, 2008 12:20 pm

Kalau bolehlah yang FOLLOW UP Jangan di biasa....ia akan menjadi tradisi nenek moyang kelak..cuba ubah pelan2...begadai gadai...kaban...ni kaulih gaga..gaga..nda ulih..biar dudi dulu...sslow2 bah...anang medih ka pala diri..gaji kitai mimit aja..
Back to top Go down
View user profile
Jay
Moderator


Male
Number of posts : 2315
Age : 41
Location : Nuuk CAP BARUK !! - SoMeWheRe in BAU
Job/hobbies : PPP U29
Humor : make it's life easy
Points : 200
Registration date : 2008-03-31

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Sun Jul 20, 2008 4:10 pm

Very Happy nya baru Iban Tulen......... bounce bounce
Back to top Go down
View user profile http://jamainambang.blogspot.com/
Rie@HeartBreak7
Moderator
avatar

Male
Number of posts : 1482
Age : 33
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Tue Jul 22, 2008 1:37 pm

Uchu Beliau wrote:
Very Happy memang lah susah saudara Rie.. sekarang ni semua benda naik...jadi perkara ni saya rasa akan jadi satu trend yang bagi KK kita di Sarawak.... terutamanya bagi mereka yang jauh... dan yg dekat pun akan ikut sama juga...kalau lah minta ubat yang biasa aja tak lah apa sangat... tapi kalau ubat F/Up tu agak susah ... sekali dua tak apa.... ini pulak tiap kali..... tak nak bagi... lain pulak jadinya nanti.....I tau macam mana keaadan di KK Kuala Lawas... sebab I dah pergi sana... walaupun tak keja di OPD tapi I pernah buat pemantauan... pasal Susu Formula bayi di kampung berdekatan dan kampung seberang sana...masa tu PPP Shamsuri di situ.. PPP sepelatih saya... walaubagaimanpun... saudara Rie.... berbincangan lah dengan S/CAMO di sana...minta pendapat daripada mereka..good luck. Very Happy

thanks for ur imfromations.
Back to top Go down
View user profile
Rie@HeartBreak7
Moderator
avatar

Male
Number of posts : 1482
Age : 33
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Tue Jul 22, 2008 1:40 pm

lagi ku merus cdak iya ngau berus dawai, lak ka prencing gamal cdak iya.
Back to top Go down
View user profile
Ewatt_Bedilang Besi
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 644
Age : 34
Location : Orang Pulau
Job/hobbies : Nyabung
Humor : No Pain No Gain
Points : 4
Registration date : 2008-06-23

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Tue Jul 22, 2008 4:21 pm

Adu ke diak meh unggal.Nitih cara ke patut.Nyak baru PPP steady.
Back to top Go down
View user profile
Rie@HeartBreak7
Moderator
avatar

Male
Number of posts : 1482
Age : 33
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Sun Sep 14, 2008 6:41 pm

sejak ku merus org2 ka selalu berkirim, nadai gi cdak iya ngaga baka nya. cara ku, ka berkirim, nadai rekod ba buku opd, ta beri ja PCM, da nya ngasuh pulai.
Back to top Go down
View user profile
Roy.B
Senior Forumer
avatar

Male
Number of posts : 991
Age : 32
Location : Adong Belalai PuB IN de SBWJAYA
Job/hobbies : Dresa Pala tangga
Humor : ensumbar bujang berani kempang
Points : 47
Registration date : 2008-05-18

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Thu Sep 25, 2008 3:59 pm

mbal ajak
Back to top Go down
View user profile
Rie@HeartBreak7
Moderator
avatar

Male
Number of posts : 1482
Age : 33
Location : KK Kuala Lawas
Job/hobbies : AMO U29
Points : 27
Registration date : 2008-02-23

PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   Thu Sep 25, 2008 4:38 pm

bakani enti pt datai alu minta ubat ja, iya ta nadai sakit nama2?

_________________
がりえ しあ
Gariey Sia
http://www.rumahpanjai.com/profile/GarieySia
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)   

Back to top Go down
 
pandangan tentang rawatan "berkirim" (posted request)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Re: "Advertising" and Posting of the Invitation to Bid/Request for Expression of Interest
» Maliki to the newspaper "Okaz" Saudi Arabia: You must change the Assad Posted 28/02/2012 08:07 PM
» Pandangan Islam Mengenai Tasawuf
» konsep islam tentang kesetaraan gender dan tafsir Wanita "setengah" Akal
» Malaikat dan iblis dalam pandangan kristen

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Sarawak Assistant Medical Officer Forum :: Forum Perbincangan :: Sembang-Sembang-
Jump to: